Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Nové sochy před radnicí. Do Liberce se po půl století vrací dílo Olbrama Zoubka

Na nároží radnice už stojí nové sochařské dílo. A je rovnou od jednoho z nejznámějších sochařů Olbrama Zoubka. Liberečáci tak budou příštích dvanáct měsíců procházet mezi charakteristickými postavami soch Kúra, Klytaimnéstry, Jidáše a Ifigénie.

Sochy Olbrama Zoubka byly v Liberci vystaveny naposledy před padesáti lety na legendární výstavě Socha a město 1969. Té se zúčastnilo na třicet sochařů a některá díla v Liberci můžeme vidět dodnes. Zoubek měl umístěn soubor soch Chodci, kteří se zdraví na Šaldově náměstí. Za tento soubor soch získal Cenu Matyáše Brauna.

Posmrtná Palachova maska

Sochy, které jsou od pondělí umístěné před radnicí, tak výstavu připomenou. „Kúros, Klytaimnéstra, Jidáš, Ifigénie tvoří průřez tvorby významného českého sochaře, který je veřejnosti známý především jako autor posmrtné masky Jana Palacha a Pomníku obětem komunismu na Petříně,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.


Kromě výstavy má ale připomínat i další výročí – třicet let od Sametové revoluce. „Sochař Olbram Zoubek je současně symbolem boje proti komunismu a boje za svobodu, což s třicátým výročím Sametové revoluce koresponduje," dodala mluvčí.

Sochy jsou bronzové, vysoké od 196 do 220 centimetrů, každá jedna váží 150 kilogramů. U radnice budou umístěny rok, město je má zapůjčené na rok. V úterý v 16 hodin proběhne slavnostní odhalení soch za účasti Zoubkovy dcery Polany Bregantové. 

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Olbram Zoubek, Liberec, sochy, radnice, socha, výstava, Klytaimnéstra, Jan Palach, Sametová revoluce, Matyáš Bernard Braun, maska, Petřín

FOTO: Nové sochy před radnicí. Do Liberce se po půl století vrací dílo Olbrama Zoubka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.