Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Orchestr libereckého divadla vstoupí do stávkové pohotovosti, bojuje za zvýšení platů

Členové orchestru libereckého divadla F. X. Šaldy vstoupí od 1. září do stávkové pohotovosti kvůli platům, které jsou podle nich v tamním souboru nejnižší v Česku. Považují za neadekvátní současné zařazení do platových tříd, hlavně u prvních hráčů a koncertních mistrů. Vedoucí opery Martin Doubravský ale postup odborů považuje za nekorektní, neboť ředitelka divadla Jarmila Levko má dovolenou.

„Jednání s vedením divadla byla zatím neúspěšná," řekl Aleš Hejcman, šéf základní odborové organizace divadla z Unie orchestrálních hudebníků ČR. Pohotovost má podle něj i podporu odborů divadelníků a zpěváků. „Zaměstnanci opery DFXŠ Liberec mají nejnižší tarifní plat ze všech operních souborů v České republice," uvedl Hejcman, který je v libereckém divadle zároveň prvním hráčem na klarinet. „V principu jde o to, že si vedení myslí, že to zařazení v platových třídách mají správně, ale jinak praxe je taková, že v ostatních souborech v celé České republice je platové zařazení řádově o jednu platovou řadu výš, někde dokonce o dvě," doplnil.

Skoro čtyřicetihlavý orchestr chce, aby pro něj platil stejný model jaký je aplikovaný v operních souborech v Praze, Brně nebo Ostravě. Průměrný tarifní plat člena orchestru je podle Hejcmana asi 25 tisíc korun, jedna platová třída znamená zhruba 2500 korun. Při svých požadavcích se odboráři opírají o vládní nařízení, které je platné od ledna minulého roku. „Cílem stávkové pohotovosti je náprava platového zařazení uměleckých zaměstnanců, vycházející z platného nařízení vlády o katalogu prací ve veřejných službách a správě," uvedl Hejcman. Hlavním požadavkem je podle něj zařazení zaměstnanců orchestru a sboru do adekvátních platových tříd.

Ředitelka na dovolené

Postup odborářů se nelíbí vedoucímu operního souboru. „V souvislosti s tím, že by měli vědět, že paní ředitelka čerpá řádnou dovolenou a bez možnosti jejího vyjádření předávat věc mediálnímu prostoru, to považuji za krajně nekorektní," řekl Martin Doubravský.

Odboráři chtějí podle Hejcmana s vedením divadla nadále jednat, představení na podzim jejich požadavky neohrozí. „Zaměstnanci orchestru budou hrát představení a koncerty v tričkách s mottem stávkové pohotovosti. Před každým představením vystoupí na pódiu předsedové odborových organizací nebo koncertní mistr orchestru s veřejným prohlášením," dodal Hejcman. Naplnění svých požadavků očekávají do 1. ledna 2020, další postup nechtěl odborář předjímat.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, odbory, stávka, hudba, Liberec, orchestr, Česko, Jarmila Levko, Praha, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orchestr libereckého divadla vstoupí do stávkové pohotovosti, bojuje za zvýšení platů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.