Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Ve schránce jindřichovického kostela našli i mince ze 17. století

I mince ze 17. a 18. století ukrývala časová schránka nalezená ve věži opravovaného barokního kostela Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem. K dalšímu zkoumání dostanou schránku památkáři.

Ve schránce byly mimo jiné mince s letopočty 1621 či 1797. Jedna z nich je tak zřejmě starší než samotný kostel, který vznikl kolem roku 1670 rozšířením původní kaple. Schránka také obsahovala záznam o opravě z roku 1976. „Uvnitř byla ještě starší olověná schránka z roku 1882. Pak tam je nějaký nápis 1729, strojem psaný zápis, tiskoviny, fotografie, mince," řekl starosta Pavel Novotný (Jindřichovický patriot).

Dopodrobna podle něj schránku neprohlíželi, aby ji nepoškodili. „Necháme ji prozkoumat Národním památkovým ústavem," dodal. Podle starosty chtějí časovou schránku do věže kostela poté vrátit a doplnit o informace ze současnosti.






Sakrální památku převzala obec před čtyřmi lety od církve v havarijním stavu, aby připravila její opravu. Památku navíc poškodila předloni v říjnu vichřice Herwart, která ulomila kříž. Hasiči ho pak museli sundat.

Obec opravuje kostel druhým rokem. Loni začala střechou nad presbytářem, která byla v havarijním stavu. Hrozilo, že se zřítí. Letos práce na střeše pokračují od presbytáře přes hlavní loď až ke kostelní věži. „Už jsme udělali velkou část střechy," uvedl Novotný. Pokračování oprav v dalších letech podle něj závisí na získávání dotací. „Protože obec by takové nákladné zásahy dlouhodobě nezvládala," řekl.

Oprava kostela

Za dva roky stály opravy kostela přes pět milionů korun, z toho více než dva miliony byly z rozpočtu obce a zbytek dotace. Letos Jindřichovice získaly 1,4 milionu korun od ministerstva kultury a 900 tisíc korun od Libereckého kraje. Na obnovu kostela může přispět i veřejnost prostřednictvím účtu u České spořitelny 000035-0985040399/0800. Zatím je na něm asi 225 tisíc korun.

Autoři | Foto JIndřichovice pod Smrkem

Štítky památky, stavby, kostel, Jindřichovice, schránka, mince, oprava, Jindřichovice pod Smrkem, Pavel Novotný, Národní památkový ústav, Česká spořitelna, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ve schránce jindřichovického kostela našli i mince ze 17. století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.