Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Malé divadlo oslaví třicáté výročí. Chystá velkou oslavu

Liberecké divadlo F. X. Šaldy komponovaným večerem oslaví za tři týdny 30. výročí od postavení malé scény, jejíž podobu navrhl architekt Karel Hubáček. Malé divadlo se proslavilo už krátce po otevření, právě tam se v listopadu 1989 Liberec přidal k sametové revoluci. Mluvčí divadla Jakub Kabeš uvedl, že večer 18. října bude průřezem historií divadla i událostí kolem něj.

Diváci si na večírku připomenou první inscenaci v Malém divadle, kterou byla v září 1989 adaptace románu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále. „Tehdy ještě román nikdo neznal, protože za vlády jedné strany nevyšel. Ze samizdatu ho adaptoval a režíroval Petr Palouš," uvedl Kabeš.

První mimopražské divadlo ve stávce

Právě režisér Palouš 18. listopadu 1989 v Liberci veřejně promluvil jako první o brutálním potlačení studentského průvodu na Národní třídě v Praze. Liberecký soubor měl ten večer hrát právě Hrabalovu hru, místo toho vstoupil do stávky. „Dohodli jsme se, že hrát nebudeme. Předstoupili jsme před diváky v kostýmech a Petr Palouš je informoval, co se stalo den předtím v Praze a že se herci postavili za študáky," zavzpomínal nedávno herec a jeden z organizátorů liberecké stávky Ladislav Dušek. Liberecké divadlo bylo prvním mimopražským, jež se před 30 lety ke stávce přidalo.

Podle Kabeše budou ale 18. října vzpomínat i na hlubší minulost místa ve Zhořelecké ulici, na kterém Malé divadlo dnes stojí. „Na dávný patrový hostinec Zum Prater s divadelním sálem, v němž se čeští dělníci rozhodli na počátku 20. století konkurovat Velkému, tehdy pouze německému, Stadtheatru v Reichenbergu (pozn. - Městskému divadlu Liberec)," uvedl Kabeš. Dramaturgicky byli podle něj stejně výjimeční jako o 86 let později jejich profesionální následníci. "Žádné vlastenčení Tylem, ale americká bomba jistého Williama Gilletta, Sever proti jihu. Díky jim a této provokaci byl hostinec už navždy zasvěcen divadlu," dodal Kabeš.

Soirée

Komponovaný večer se jmenuje Soirée ku 30. výročí Malého (velkého) divadla aneb Ze Severu Proti Jihu Přes Anglického krále do Trojčat sialských. Trojčata odkazují právě na tvůrce Malého divadla Hubáčka i jeho kolegy z architektonického ateliéru Sial. Diváci při komponovaném večeru na jevišti i na plátně uvidí také řadu libereckých herců, kteří třeba již v Liberci vůbec nejsou. Vstupenky za 30 korun jsou už v prodeji.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, architektura, Liberec, malé divadlo, Metzlův dům, Sametová revoluce, Karel Hubáček, stávka, slavnost, Bohumil Hrabal, herec, americká občanská válka, Praha, Obsluhoval jsem anglického krále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé divadlo oslaví třicáté výročí. Chystá velkou oslavu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.