Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Thalie pro libereckou operu po devíti letech. Prestižní cenu získal Ondřej Koplík za roli Dona Ramira v Popelce

Liberecká opera divadla F. X. Šaldy letos zažila nezvyklý úspěch. Po devíti letech má držitele Ceny Thálie, získal ji Ondřej Koplík za roli Dona Ramira v Popelce Gioacchina Rossiniho. V širší nominaci měla navíc dalších pět umělců. „To nepamatuji," řekl vedoucí operního souboru v Liberci Martin Doubravský.

„Možná to svědčí o tom, že se nám daří oslovovat a vybírat zpěváky dobře a že si toho všimne i odborná veřejnost, která rozhoduje o těchto cenách. Vnímáme to jako velké ocenění," řekl Doubravský.

Cenu Thálie před Koplíkem převzal za roli v liberecké opeře jako poslední v roce 2010 Pavel Vančura. Letošní ocenění pro Koplíka vnímá Doubravský jako oprávněné. „V oboru rossinovském je v českých zemích naprosto dle mého názoru ojedinělý a nezbývá, než si přát, aby dostal v tomto oboru více příležitostí," uvedl vedoucí liberecké opery.


Do užší nominace na Cenu Thálie se letos dostal Csaba Kotlár za roli Ducha Vergilia a Vévody v opeře Francesca da Rimini a Lakomý rytíř. A do takzvané širší nominace byli zařazeni sopranistka Miroslava Časarová za roli Leonory v inscenaci Il Trovatore (Trubadúr), mezzosopranistka Kateřina Jalovcová za roli Azuceny ze stejné opery, barytonista Pavol Kubáň za roli Lanciota Malatesty z inscenace Francesca da Rimini a Lakomý rytíř a tenorista Josef Moravec za roli Caramella v operetě Noc v Benátkách.

Už loni měla liberecká opera v užší nominaci na Cenu Thálie dva kandidáty, Andrije Škurhana a Titusze Tóbisze. Podle Doubravského je jednou z podmínek pro takový úspěch dobrý kolektiv. „Bez toho by k nám jinak ani osobnosti nechodily. Nepřeplácíme je závratnými honoráři, ale nabízíme jim kvalitní práci v kvalitním kolektivu," řekl. Podle něj jsou taková ocenění pozvánkou pro diváky. „Aby se o naší operu zajímali více nejen z libereckého, ale i širšího okolí. Aby se zajeli přesvědčit, zda tato ocenění odpovídají realitě, která svědčí o vysoké kvalitě našich inscenací," dodal. Velké divadlo v Liberci je ale nyní kvůli opravě zavřené, operní představení se v něm budou hrát od listopadu.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, ocenění, Thálie, Liberec, cena, Ondřej Koplík, Popelka, opera, Cena Thálie, Gioacchino Rossini, Francesca da Rimini, Pavel Vančura, Kateřina Jalovcová, Miroslava Časarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Thalie pro libereckou operu po devíti letech. Prestižní cenu získal Ondřej Koplík za roli Dona Ramira v Popelce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.