Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Poslední šance vidět Magický Himaláj. Výstava v Liberci brzy skončí

Navštivte Magický Himálaj v Liberci a poznejte pestrý region předurčený k unikátním zážitkům. I bez letenky si tak můžete přiblížit Nepál – Tibet – Indii – Bhútán. Každý ze zmíněných států v sobě ukrývá jiný příběh. Návštěvu výstavy neodkládejte. Otevřena je již pouze do 27. října do 17 hodin.

Drtivá většina exponátů pochází ze sbírky cestovatele Rudolfa Švaříčka. „Za těch 28 let, co jezdím do Himálaje, se podařilo dát dohromady takovou kolekci, která trochu přerostla z malé soukromé sbírky v největší ve střední Evropě," řekl Rudolf Švaříček.

Výstavy o životě v tomto koutě světa pořádá cestovatel už od roku 2009, jsou však odlišné a navíc je doplňuje o nové exponáty. „Zde máme i rikši, které jsme poslední dobou přivezli z Kalkaty. Je to poslední místo, kde jsou stále," uvedl.

Stovky fotek a tisíce předmětů

V expozici jsou stovky velkoplošných fotografií a tisíce sbírkových předmětů, které návštěvníky pomyslně přenesou do Nepálu, Tibetu, Bhútánu a Indie a ukážou neuvěřitelnou pestrost těchto zemí. 

S většinou exponátů má cestovatel spojený příběh. Váže se i k tomu nejobyčejnějšímu, žebříku z nepálské vesničky. Švaříček ho odtamtud vlekl nejprve pěšky, a pak vezl džípem a autobusem. „Ten mi dal možná nejvíce zabrat. Pro mě má obrovskou hodnotu," konstatoval.

Ukazuje i boty od bhútánského krále, jež získal výměnou za dřevěnou kravatu, trumpety z lidských holenních kostí či obrovské modlitební roury. Expozice odhaluje i zvyky, tradice a rituály pro Středoevropana neobvyklé. Patří mezi ně nebeský pohřeb v Tibetu, kdy je tělo zemřelého rozsekáno rituálními sekáčky a přenecháno supům.

Pochovávat do zmrzlé půdy nejde

Text k výstavě vysvětluje, že jde o praktické řešení. Pochovat do kamenné a často zmrzlé půdy je složité a kremaci vylučuje nedostatek stromů a dřeva. Buddhistům navíc umožní vzdušný pohřeb vykonat poslední dobrý skutek, poskytne potravu živým bytostem.

Švaříček prý zažil v těchto zemích těžko uvěřitelné příběhy, třeba s šamanem. „Seděl jsem metr vedle něj a on doruda rozpálený nůž olizoval jazykem, ohýbal nože, meče. Nejsem nějaký esoterik, ale tolik věcí prapodivných, co jsem tam zažil, tak trochu odráží příběh této výstavy," dodal.

Autoři | Foto Magický Himaláj | Zdroj ČTK

Štítky magický himaláj, výstava, Himálaj, Liberec, Tibet, Indie, Nepál, Bhútán, exponát, cestovatel, střední Evropa, Kalkata

Poslední šance vidět Magický Himaláj. Výstava v Liberci brzy skončí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.