Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava divadla po pěti měsících končí, hrát se bude od listopadu

V Liberci skončila částečná oprava historické budovy divadla F. X. Šaldy, které je od začátku června uzavřené. Za více než 23 milionů korun bylo modernizováno topení a klimatizace, práce trvaly skoro pět měsíců. Představení se v divadle po pauze začnou hrát od 2. listopadu.

„Už se zkouší hry," řekla ředitelka divadla Jarmila Levko. Divadlo postavené v roce 1883 novou vzduchotechniku i topení nutně potřebovalo. Při představeních bylo v hledišti téměř nedýchatelno, protože vzduchotechnika prakticky nefungovala. Problémy byly i s funkčností topení, takže v některých částech novorenesanční budovy bylo vedro a v jiných zima. Oprava podle ředitelky skončila v dojednaném termínu.

„Mám z toho velkou radost, protože jak jsem slyšela, jak se to jinde dařilo, nedařilo, tak je skoro zázrak, že u nás se všechno podařilo. Ačkoliv na začátku byly nějaké problémy s projektem, že neodpovídal skutečnému stavu, tak to (řemeslníci) všechno zvládli," dodala Levko. Navenek se ale podle ní v historické budově nic nezměnilo. „Divadlo vypadá úplně stejně, ale slibujeme si od toho, že vzduch bude lepší," dodala.

Zlepšit akustiku se nepodařilo

Vedení libereckého divadla plánovalo, že uzavření budovy využije i ke zlepšení její akustiky. O zakázku za 4,4 milionu korun ale žádná firma neprojevila zájem a soutěž se musí opakovat. Úpravy by se tak měly dělat příští léto při divadelních prázdninách. Akustiku by mělo zlepšit odstranění textilních tapet v hledišti, které pohlcují zvuk. Nahradí je štuky, které v hledišti původně byly a od kterých se zvuk odráží.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, stavby, Liberec, topení, hlediště, Jarmila Levko, představení, historická budova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava divadla po pěti měsících končí, hrát se bude od listopadu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.