Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česká Lípa po letech investuje do obnovy Jiráskova divadla

Česká Lípa letos opraví část Jiráskova divadla, jehož celková rekonstrukce je stále v nedohlednu. Investice za půl milionu má zajistit důstojnější fungování. "Předchozí vedení města do Jiráskova divadla neinvestovalo, protože se neustále operovalo s tím, že dojde k celkové rekonstrukci budovy," uvedl místostarosta Juraj Raninec.

Jiráskovo divadlo je bývalá sokolovna. Budova má špatnou vzduchotechniku a statiku a nárokům moderního divadla nevyhovuje. Rekonstrukci objektu připravuje radnice už více než 20 let. Původně chtěla postavit divadlo nové, na projekt, který měl přijít na 300 až 400 milionů korun, se však městu nepodařilo získat dotace. Další variantou byla rekonstrukce původní budovy za zhruba 100 milionů. Záměr ale ztroskotal na sporech o pozemky.

"Do té doby, než padne definitivní rozhodnutí v otázce budoucího městského divadla, jsme se rozhodli investovat do stávající budovy Jiráskova divadla, aby důstojněji fungovala v následujících letech," řekl Raninec. Jednou z možností je přestěhování divadla do Kulturního domu Crystal, jehož rekonstrukce je prioritou současného vedení města. Rekonstrukce Crystalu si odhadem vyžádá čtvrt miliardy korun.

V Jiráskově divadle už práce začaly. Řemeslníci v květnu opravili terasu nad vstupní halou, kde vyměnili okapy a terasu odizolovali, aby do haly nezatékalo. "Veškeré další úpravy by měly být hotové do startu nové divadelní sezony v září letošního roku," uvedla mluvčí radnice Kristýna Brožová.

Zedníci otlučou nevzhlednou fasádu u vchodu do divadla a okolo zdí vznikne prostor vyplněný kačírkem, který by měl zabránit dalšímu vlhnutí zdiva. Řemeslníci opraví také střechu nad hlavním sálem, halou i zázemím v Panské ulici. Uvnitř divadla vymalují hlavní sál a vstupní foyer, opraví opadávající omítku. V hlavním sále bude opravena propadlina v podlaze vedle vstupních dveří, z části bude vyměněn také starý a nevzhledný koberec okolo sedadel. Herci dostanou do šaten dva nové sprchové kouty.

Zdroj: ČTK

Štítky Jiráskovo divadlo (Česká Lípa), Česká Lípa, divadlo, radnice, Juraj Raninec, Kulturní dům Crystal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa po letech investuje do obnovy Jiráskova divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.