Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Loutky z Naivního divadla jsou v libereckém muzeu

Loutky a scény aktuálních představení libereckého Naivního divadla budou až do začátku září v Severočeském muzeu v Liberci. Výstava spojená s divadlem tradičně upozorňuje na blížící se festival Mateřinka, který je přehlídkou profesionálních loutkových divadel s inscenacemi pro děti předškolního věku.

Nejstarší loutky na výstavě jsou z komedie Bezhlavý rytíř, která měla premiéru před 14 lety. "Zatím jsme ho z repertoáru nevyřadili, ale také už Bezhlavého rytíře nedáváme. Udržujeme ho v kondici, protože o kompletní výpravu má enormní zájem chrudimské muzeum loutek, kterému ji po dokončení jejich depozitáře přenecháme," uvedl ředitel Naivního divadla Stanislav Doubrava.

V libereckém muzeu jsou také výpravy z pohádek o Budulínkovi a Jak chodil Kuba za Markytou, z dobrodružného pátrání po tajemství kouzelného domu nazvaném Kouzelný dům nebo z parodie na televizní reality show Loutky hledají talent. "Kromě toho tam jsou fotografie, plakáty i informace o divadle, abychom nejširší veřejnosti sdělili, co jsme zač," dodal Doubrava.

Naivní divadlo loni oslavilo 65 let od svého vzniku. Kvalitou svých představení se řadí ke špičce, a to nejen českého loutkářství. Za rok odehraje 360 představení, které navštíví kolem 55.000 lidí. Jeho největší akcí je právě Mateřinka, kterou pořádá jednou za dva roky už více než 40 let. Mateřinku odborníci před měsícem zařadili mezi nejlepší evropské festivaly a na dva roky jí udělili prestižní značku EFFE Label.

Letos se soutěžní přehlídka bude konat od 16. do 20. června. Na festivalu vystoupí devět českých a čtyři zahraniční soubory. "U českých souborů je to výběr toho nejlepšího, co vzniklo za poslední dva roky," uvedl dramaturg festivalu Vítek Peřina. Pozvané zahraniční soubory z Kanady, Belgie, Slovenska a Slovinska se řadí mezi nejlepší ve svém oboru. Kompletní program je na webu divadla.

Zdroj: ČTK

Štítky muzeum, Naivní divadlo, divadlo, festival, představení, Severočeské muzeum v Liberci, loutkové divadlo, rytíř, Kanada, Belgie, Slovensko, Slovinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loutky z Naivního divadla jsou v libereckém muzeu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.