Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muzeum v Jablonci vystaví stolní sklo pěti zemí střední Evropy

Současné stolní sklo a porcelán z pěti zemí střední Evropy bude na nové výstavě Muzea skla a bižuterie v Jablonci, která začne v pátek. Jde o specifický projekt, který muzeum připravilo pro ministerstvo zahraničí. Novinářům to řekl kurátor výstavy Petr Nový.


"Půjde o českou premiéru, vystavené už ale bylo. Loni na přelomu listopadu a prosince v Národním muzeu umění v ázerbájdžánském Baku. Letos bude patrně vystavené i v Aténách," uvedl Nový.

Na výstavě Hot & Cold bude zastoupená produkce 13 firem a studií z tuzemska, Slovenska, Polska, Maďarska a Rakouska. "Je to sonda do toho, jak přistupují k tématu nápojového skla. Není to výstava, která by měla celé téma obsáhnout, spíše komorního charakteru. Dobře vypovídá o tom, jaká je mnohotvárná tvář současné výroby ve střední Evropě," dodal kurátor. Výstava potrvá do 4. října.

Jablonecké muzeum patří pod ministerstvo kultury a má zejména rozsáhlé sbírky bižuterie a skla. Jeho sbírka skla patří mezi deset největších v Evropě. Ve stálé expozici nazvané Čarovná zahrada je přes 1500 ukázek uměleckořemeslných děl a výtvarných artefaktů od antiky po dnešek. Letos muzeum expozici rozšířilo o pětinu exponátů. Nově jsou prezentovány například malované fragmenty skleněných starověkých egyptských nádob, stříbřené sklo 19. a 20. století nebo historizující sklo německé a italské provenience. Od pátku je v expozici skla prostorový křišťálový objekt nazvaný Expo2, jde o dílo uznávaného výtvarníka Reného Roubíčka. Plastika je jakýmsi symbolickým svorníkem v Roubíčkově tvorbě pro mezinárodní výstavy Expo.

Zdroj: ČTK

Štítky sklo, muzeum, výstava, střední Evropa, Jablonec, Petr Nový, René Roubíček, Národní muzeum umění, Polsko, Slovensko, Rakousko, Athény

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Jablonci vystaví stolní sklo pěti zemí střední Evropy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.