Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Poslední premiérou sezony v Liberci bude Steigerwaldova komedie

Liberecké divadlo F.X. Šaldy chystá poslední novinku letošní sezony, bude o vyrovnávání se s komunistickou minulostí. Komedii Karla Steigerwalda nazvanou Cena facky aneb Gottwaldovy boty bude mít premiéru v Malém divadle tento pátek.


Režisér liberecké inscenace Šimon Dominik ke hře přistoupil jako ke kabaretu, aby zdůraznil grotesknost Steigerwaldova textu. Ke spolupráci přizval hudebního skladatele Matěje Kroupu, jenž do komedie napsal několik nových písniček. "Cena facky pojednává o věcech, o nichž se běžně ví a často mluví. A když o něčem slyšíme moc často, okoráme. Komedie jako žánr nabízí nový úhel pohledu. Vykolejuje zaběhlý způsob myšlení - to mi přijde důležité," uvedl režisér.

Většina z nás podle něj cítí, že u nás něco důležitého neproběhlo: přiznání viny skutečných zločinců. "Ale současně má hra druhé téma, a to, že navzdory všemu, co se stalo, tu spolu musíme nějak žít. S minulým režimem bylo v roce 1989 aktivně spojeno asi 1,5 milionu lidí, ty nelze z národa nějak vypreparovat," upozornil. Z toho podle něj plyne, že hra Cena facky není o 50. letech, ale je o nás, o současnosti. "Padesátá léta jsou jen startovací plochou a my se na ně díváme z dnešního pohledu," dodal Dominik.

Steigerwald napsal hru na základě inspirace povídkovou knihou zlínského spisovatele Josefa Holcmana Cena facky. Knížka zachycuje osudy převážně vesnických lidí perzekuovaných v 50. letech komunistickým režimem. Dramatik téma obohatil o druhou linku vycházející ze zkušenosti polistopadového vývoje a našeho vyrovnání či nevyrovnání s minulostí. Většina žalob na někdejší příslušníky Státní bezpečnosti, kteří mučili vězně, nebyla dotažena do konce a někdejší zločiny tak zůstaly nepotrestány.

V hlavní roli Primáše se představí Tomáš Impseil. Zvláštním lákadlem pro liberecké diváky by mohl být návrat herce Hanuše Bora, který před lety ve zdejším divadle působil. Hrát bude vyšetřovatele StB Terciáše.

Zdroj: ČTK

Štítky Karel Steigerwald, Liberec, premiéra, divadlo, Metzlův dům, komedie, Státní bezpečnost, Josef Holcman, Hanuš Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední premiérou sezony v Liberci bude Steigerwaldova komedie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.