Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V areálu hradu Valdštejn pokračují i letos záchranné práce

V areálu hradu Valdštejn u Turnova na Semilsku pokračují i letos záchranné a rekonstrukční práce za zhruba milion korun. Polovinu zaplatí město, zbytek pokryjí dotace, které se podařilo získat z ministerstva kultury a Libereckého kraje. Novináře o tom dnes informoval turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Turisty, kterých na známou památku v Českém ráji vyráží ročně kolem 60.000, by ale práce nijak omezit neměly. "Část oprav se týká opravy torza zdiva u starého paláce, tam je určitě zajímavé se podívat na lešení a na to, jakým způsobem se vůbec řemeslníci k tomu skalnímu masivu a historickému zdivu dostávají. Je to taková adrenalinová záležitost," poznamenal Hocke. Ve stejném místě se podle něj opravuje i schodiště. "Pracuje se také v konírně pod hradem pod biliardovým sálem, kde se pro návštěvníky otevře nový prostor," dodal starosta. Do konírny by se pak měla přestěhovat expozice modelů hradů a zámků Českého ráje, která je dnes v biliardovém sálu.

Na zpevňování skalních bloků pod hradem a zdiva se pracuje už několik let. Pády kamenů či kusů skal totiž v Českém ráji nejsou nijak výjimečné, v blízkosti Valdštejnu ale poslední větší sesuv zaznamenali v listopadu 2011. Obslužnou cestu k hradu tehdy zavalily tuny zeminy a kamení, zřítila se na ni část pískovcové skály. Nikomu se nic nestalo.

Práce na zajištění skal je velmi obtížná. K nejnáročnějším úkolům patří už jen v komplikovaném terénu postavit lešení.

Valdštejn patří mezi perly Českého ráje. Po Troskách a Sychrově je to nejnavštěvovanější památka v kraji. Hrad na mohutných kamenných blocích založil kolem roku 1260 Jaroslav z Hruštice z rodu Markvarticů, předků pánů v Valdštejna. Od 90. let 20. století se do obnovy hradu investovaly desítky milionů korun z rozpočtu města, ale i díky dotacím od ministerstva kultury a kraje. Přední část hradu je bezbariérová.

Zdroj: ČTK

Štítky hrad, Hrad Valdštejn, Tomáš Hocke, Ministerstvo kultury České republiky, Český ráj, zdivo, Liberecký kraj, okres Semily, Turnov, skála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu hradu Valdštejn pokračují i letos záchranné práce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.