Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zájem o památky? Stejný jako v loňském roce

Obdobnou návštěvnost jako loni v létě mají zatím památky v Libereckém kraji, přestože slunečné počasí v červenci spíše lákalo k vodě. Zájmu o ně napomáhá i pestřejší nabídka, zejména pro rodiny z dětmi. Novinářům to dnes řekla mluvčí Územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

"Zkrácené prohlídky pro děti, ať s kostýmovaným průvodcem nebo pouze s uzpůsobeným výkladem, máme na Grabštejně, Frýdlantu, Sychrově, Hrubém Rohozci a Zákupech. Pravidelná šermířská oživení jsou na Bezdězu, trasa, kterou si návštěvníci mohou procházet sami, a tudíž je vhodná pro rodiny s dětmi, je na Lemberku. Nabídku pro rodiny s dětmi máme pestřejší také na Troskách," uvedla Bidlasová.

Zámek Frýdlant stejně jako třeba Hrubý Rohozec nabízí dětské prohlídky letos v létě poprvé. "Trasa je pro děti kratší. Zatím to nevypadá špatně, zájem o ně je. Děti si mohou třeba sednout do křesla, které je speciálně pro ně vytvořené, a zažít pocity, jaké míval hradní pán," řekla kastelánka na Frýdlantu Jana Pavlíková. Návštěvnost v červenci se podle ní odvíjí hlavně od počasí, více lidí chodilo ve druhé půlce července, kdy bylo chladněji.

Podobné to bylo podle Bidlasové i na dalších památkách. Velký propad byl hlavně na začátku července o státních svátcích. "Rozdíly v návštěvnosti oproti loňsku byly v rozmezí několika set až tisíce návštěvníků," řekla. Naopak ke konci měsíce je počet turistů nadprůměrný, na Bezdězu dokonce v neděli 26. července měli nejvyšší denní návštěvnost za poslední čtyři roky, přišlo 1343 turistů. "Spokojený jsem, od začátku sezony jsme v plusu 1500 lidí," uvedl kastelán Bezdězu Kamil Seidl. Na hradu nedaleko Máchova jezera letos poprvé nabízí prodlouženou návštěvní dobu o sobotách. "Hodně záleží na počasí, ale lidé toho využívají," dodal.

Fenoménem mezi památkami v kraji jsou i letos v létě Trosky. Z daleka viditelnou zříceninu Českého ráje pro její dostupnost a poměrně nenáročný výstup vyhledávají turisté za každého počasí. "Valí se to sem, ať je horko, fouká vítr, prší," uvedl kastelán Lubomír Martínek. Denně na Trosky přijde asi 1500 lidí, takovou návštěvnost nemá žádná památka v kraji.

Poměrně velký zájem je i o nedaleký hrad Valdštejn, denně tam přijde i 600 až 700 turistů. "I nás ale ovlivnily horka a celková návštěvnost je tak zatím o něco nižší než loni," řekla kastelánka Iveta Mečířová. Valdštejn letos nově nabízí možnost výběru prohlídky s průvodcem či bez něj, každý čtvrtek láká na prohlídky s loupeživým rytířem a nabízí i noční prohlídky.

Zdroj: ČTK

Štítky rodina, léto, Sychrov, Liberecký kraj, Frýdlant, Bezděz, Trosky, Hrubý Rohozec, Zákupy, Grabštejn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o památky? Stejný jako v loňském roce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.