Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Oslavy Ještědu otevřou návštěvníkům i skokanský areál

Oslavy Ještědu poprvé otevřou návštěvníkům areál skokanských můstků. Tradičně budou veřejnosti v sobotu 19. září zpřístupněny i prostory vysílače, hotelu a restaurace včetně zrekonstruovaného salonku. Lidé si budou moct prohlédnout také strojovnu kabinové lanovky v horní stanici.

Po celý den bude na Ještědu připraven program a řada soutěží. Vzhledem k tradičně velkému zájmu bude prohlídka vysílače jen na časové vstupenky, které se budou vydávat u vstupu pod ochozem hotelu.

Horský hotel s televizním vysílačem na Ještědu je jedním z nejoriginálnějších architektonických děl v zemi, tehdejší vítězství návrhu Karla Hubáčka ale bylo velkým překvapením. Když se před více než půl stoletím konala výstava architektonických návrhů, většina návštěvníků Hubáčkův návrh kritizovala či rovnou odmítala. Dnes odborníky i laiky upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu hory vysoké 1012 metrů. Elegantní kuželovitý tvar Ještědu vynesl Hubáčkovi v roce 1969 cenu Augusta Perreta pro eleganci a využití moderních technologií.

Oslavy Ještědu nabídnou návštěvníkům také bohatý kulturní program, chybět nebude soutěž ve vynášení sudů na vrchol Ještědu nebo pokus o rekord v počtu výstupů na Ještěd za 24 hodin. Ten odstartuje už v pátek, na start se postaví držitel dosavadního rekordu Radim Třešňák, který horu zdolal v jediném dni osmnáctkrát, a Milan Linka, který má o výstup méně. Připraveny jsou i outdoorové aktivity pro rodiny s dětmi na Beranově cestě vedoucí ke spodní stanici kabinové lanovky. Prohlídku své stanice umožní letos návštěvníkům také horská služba.

Hotel a vysílač Ještěd slouží od roku 1973. Stavba je národní kulturní památkou a lidé ji v anketě zvolili českou stavbou 20. století. Liberecký kraj usiluje o zapsání Ještědu na seznam památek UNESCO. Vlastníkem hotelu a vysílače jsou od roku 2000 České Radiokomunikace, které Ještěd získaly za 85 milionů korun. Dalších více než 50 milionů od té doby investovaly do jeho oprav. Je schválený záměr obnovy památky, náklady se ale odhadují na několik set milionů korun. Už několik let se díky podpoře veřejnosti investují statisíce do obnovy interiérů do původní podoby.

"Vážím si toho, že fyzické osoby i firmy z celé republiky podporují finančně i jinak postupnou obnovu interiéru horského hotelu Ještěd, za to chci poděkovat spolku Ještěd 73," řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN). V rozpočtu má kraj podle něj připraveny také dva miliony korun na zahájení projektové přípravy na obnovu Ještědu. Využití peněz souvisí podle něj s jednáním o právnické formě nějaké organizace, která by si vzala obnovu Ještědu na starost. "Jsme připraveni tuto aktivitu finančně podporovat. Jenom musíme najít tu právnickou formu, která by v budoucnu umožnila čerpat evropské dotace na obnovu, protože je potřeba říct, že z výnosu fungování restaurace a hotelu se budova opravit nedá," řekl Půta.

Zdroj: ČTK

Štítky Ještěd, hotel, vysílač, Karel Hubáček, Martin Půta, Starostové a nezávislí, České Radiokomunikace, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy Ještědu otevřou návštěvníkům i skokanský areál  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.