Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Viva la Vegevolucion: festival o rostlinné stravě ve Varšavě

Minifestival zaměřený na propagaci rostlinné stravy zejména v dětském stravování a ve sportovní výživě Viva la Vegevolucion proběhne v sobotu v prostorách kina Varšava v Liberci. Součástí festu jsou přednášky, duo Mikyna připraví veganské menu a na závěr proběhne afterparty v baru Azyl. Vstup je zdarma.

„Záměrem není pouhá propagace rostlinné stravy jako takové, ale i její etický přesah. Přechodem na rostlinnou stravu přestáváme podporovat maso zpracovatelský průmysl a s tím spojená další odvětví zaměřená nejen na produkci masa, ale například na zpracování jejich kožešin,“ popisují pořadatelé akce.

S tím souvisí i řada předsudků, které se pokusí vyvrátit několik přednášek. První začne ve 13 hodin. „Setkáváme se s názorem - Mě je těch zvířátek také líto, ale jsem těhotná, mám malé děti a ty potřebují pro svůj vývoj přeci maso, jsem sportovec a bez masa ničeho nedosáhnu a spousty dalších vysvětlení, které nejsou ničím špatným, ale vyplývají ze zažitých stereotypů, které podporuje každodenní reklama nebo většina sportovních trenérů, jež nejsou schopni si rozšířit své znalosti v oblasti stravy a výživy.“

Jako první proběhne přednáška o sportovní výživě, kterou povede dlouholetý sportovec a v současné době trenér kyokushin karate Vladimír Futák, který má také hodně zkušeností z kulturistiky, dogtrekkingu, dálkových vytrvalostních běhů a plnokontaktních sportů. Na přednášce s ním vystoupí dlouholetý propagátor rostlinné stravy a instruktor sebeobrany Pavel Houdek. Další přednáška bude zaměřena na rodiče. Ve volné diskuzi vystoupí zástupci tří rodin i s jejich dětmi, kteří využívají pouze rostlinnou stravu. „A věřte, vybledlé, unavené a otupělé děti neuvidíte,“ dodávají pořadatelé.

Duo Mikyna pak připraví veganské menu, aby bylo jasné, že nejde jen o ovoce a zeleninu. Občerstvení bude po celou dobu akce. Na závěr bude promítnut dokument Spojení, který může pomoci pochopit veganský způsob života.

Po skončení akce se koná afterparty v pivním baru Azyl, kde zahrají temní hardcorový Same Rive Twice z Brna a raper Presento z Bratislavy.

Autoři

Štítky strava, Varšava, přednáška, výživa, Liberec, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Viva la Vegevolucion: festival o rostlinné stravě ve Varšavě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.