Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Návštěvníci Grabštejna dnes sezonu zakončili zahalováním sochy

Návštěvníci příhraničního hradu Grabštejn na Liberecku se dnes zapojili do loučení se vzácnou gotickou sochou svaté Barbory z poloviny 15. století. Některé z návštěvníků průvodkyně převlečená za tuto světici oblékla do modrého roucha a pasovala mečem, aby ji mohli pomoci jeden z nejvzácnějších exponátů hradu zakrýt černým sametem. Symbolicky tak skončila letošní sezona na hradě.

"Byl to velký zážitek. Pocity byly zvláštní, ale příjemné," uvedl jeden z vyvolených, Petr Novák z Liberce. Vzácná socha bude přes zimu v liberecké Oblastní galerii. Na čestné místo ve druhém patře věže by se měla vrátit se začátkem příští sezony. Hrad sochu letos vystavoval poprvé. "Zájem možná nebyl tak velký, jaký bychom čekali," uvedla kastelánka Iva Bártová.

Hrad letos navštívilo asi 16.000 lidí, což je o 2000 méně než loni. Za nižším zájmem byly podle kastelánky opravy v zámeckém parku i nepřízeň letošního počasí, které k návštěvě památek nelákalo. Zhruba polovina návštěvníků ani nevěděla, že se na hrad originální socha vrátila. "Předpokládáme, že až se povědomí lidí o tom, že tady máme takový skvost a unikát zvýší, bude větší zájem také o prohlídky. I proto, že jsou uzpůsobené také pro děti," dodala Bártová.

Socha několik staletí zdobila hradní kapli, v 50. letech minulého století ji ale kdosi odvezl a myslelo se, že je nenávratně ztracena. Loni ji objevil ředitel žitavského muzea v depozitáři liberecké galerie. Po opravě se letos vrátila na hrad. Její příjezd by měl každoročně symbolizovat zahájení návštěvnické sezony, zahalování naopak konec.

Socha má vlastní prohlídkovou trasu, která začíná ve sklepení vytesaném ve skále. Jde o nejstarší část hradu ze 13. století, kde bylo v minulosti uchováváno jídlo, pivo a víno. Sklepy nabízely také útočiště v dobách neklidu, vede z něj i tajemná chodba, jež je dnes zasypaná. Podle pověstí ji nyní prochází vampýr Tobiáš z nedalekého Hrádku nad Nisou.

Na prohlídkové trase je také kaple, v níž je kopie sv. Barbory z roku 2002. "Dělala se podle malé černobílé fotografie, docela se povedla," uvedla průvodkyně Jaroslava Neumannová. Od originálu se odlišuje barvou roucha, délkou vlasů i tvarem věže, kterou Barbora drží.

Vzácný exponát je na konci trasy. Než se k němu návštěvníci dostanou, seznámí se na výstavě s příběhem sochy i zdejšího renesančního majitele Jiřího Mehla ze Střelic. Právě on nechal svaté Barboře vysvětit hradní kapli, která je dnes řazená mezi nejpůsobivější renesanční prostory českého venkova. Návštěvníci se také dozví o životním příběhu světice, která podle legendy žila ve 4. století a kterou nechal popravit její otec.

Grabštejn v minulosti patřil mezi ohrožené památky a ještě v 90. letech minulého století hrozilo, že se promění v ruinu. Jeho záchrana stála kolem 100 milionů korun. Kromě státu při obnově pomohly občanské iniciativy a Česko-německý fond budoucnosti. Sezona sice oficiálně skončila, hrad ale bude letos přístupný ještě v neděli a při několika adventních akcích.

Foto NPÚ

Štítky hrad, socha, Grabštejn, Liberecký kraj, Petr Novák, Liberec, Česko-německý fond budoucnosti, průvodce, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci Grabštejna dnes sezonu zakončili zahalováním sochy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.