Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Marta Kubišová měla v den svých narozenin infarkt, leží v nemocnici

Zpěvačka Marta Kubišová leží od neděle v Nemocnici Na Homolce po srdeční příhodě. Infarkt proděla v podvečer před cestou na oslavu svých 73. narozenin. Novinářům to dnes řekla Linda Skarlandtová, mluvčí divadla Ungelt, kde má Kubišová svůj pravidelný recitál. Doplnila, že zpěvačka je už v pořádku. Žádné další informace podle ní ale nebudou poskytovány.

"Stalo se to doma a naštěstí v přítomnosti její dcery a rodinného přítele," řekla mluvčí.

Kubišová se narodila 1. listopadu 1942 v Českých Budějovicích a patří mezi významné osobnosti československé a české kultury. Je také uznávanou morální autoritou.

Kubišová vyhrála anketu Zlatý slavík za rok 1966 a 1968 a koncem 60. let vytvořila s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem trio Golden Kids. Od února 1970 jí ale komunistický režim znemožnil vystupování. Do roku 1989 jí tak vyšlo jediné album Songy a balady s hity jako Hej, Jude, Modlitba pro Martu, Magdalena nebo Ring-o-ding.

V roce 1977 se Kubišová stala signatářkou a po uvěznění Václava Havla i mluvčí Charty 77. Podobně jako další signatáře ji sledovala Státní bezpečnost (StB). V roce 1989 patřila k tvářím listopadové revoluce.

Kubišové v roce 1995 tehdejší prezident Havel udělil medaili Za zásluhy. Před třemi lety obdržela nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie.

Akademie populární hudby uvedla Kubišovou v roce 1998 do Síně slávy. Letos v únoru jí ministr kultury Daniel Herman předal ocenění a titul Dáma české kultury.

V Ungeltu Kubišová v současné době vystupuje s recitálem S nebývalou ochotou... a na letní scéně divadla společně s Anetou Langerovou v muzikálu Touha jménem Einodis ztvárňuje roli baronky Sidonie Nádherné.

Loni v červenci měl na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary premiéru film Magický hlas rebelky o životě Kubišové pohledem režisérky Olgy Sommerové. Snímek na festivalu získal cenu diváků.

Autoři | Foto Atlas Česka

Štítky Marta Kubišová, Týn, Nemocnice Na Homolce, narozeniny, divadlo, koncert, Václav Havel, Helena Vondráčková, slavnost, Český slavík, Václav Neckář, Státní bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marta Kubišová měla v den svých narozenin infarkt, leží v nemocnici  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.