Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Smutná zpráva z Naivního divadla. Po těžké nemoci zemřel dlouholetý člen Zdeněk Peřina

Smutná zpráva přišla dnes z Naivního divadla. V neděli 1. listopadu zemřel po těžké nemoci dlouholetý člen uměleckého souboru, Zdeněk Peřina. Rozloučení s držitelem Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkové divadlo proběhne v pátek 13. listopadu ve 14:00 ve velké obřadní síni libereckého krematoria.

Zdeněk Peřina nastoupil do Naivního divadla Liberec v roce 1968 a zůstal mu věrný po celou svou profesní kariéru, tedy více jak 40 let. Za tu dobu účinkoval ve více než stovce inscenací. Pod několika z nich je podepsán rovněž jako režisér (např. Vánoce s Kulišákem, Čerti z Ještědu), režíroval i v jiných divadlech doma či v zahraničí. Do historie moderního českého loutkového divadla nesporně patří jeho role Pantalona v Turandot ukrutnici, Škrhola v Bezhlavém rytíři či soudce Azdak v Kavkazském křídovém kruhu.

Za posledně uvedenou roli obdržel v roce 1988 Cenu Českého literárního fondu i Skupovu cenu. Tu druhou, loutkáři velmi ceněnou, pak dostal podruhé v roce 1995 za výkon v inscenaci Alibaba a čtyřicet loupežníků. V roce 2014 pak jeho sbírku ocenění rozšířila herecká pocta nejvyšší, Cena Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkové divadlo.

Foto archiv divadla

Štítky Zdeněk Peřina, Naivní divadlo, loutkové divadlo, nemoc, Cena Thálie, obřadní síň, Vánoce, divadlo, Liberec, Nadace Český literární fond, Kavkazský křídový kruh, Alibaba Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smutná zpráva z Naivního divadla. Po těžké nemoci zemřel dlouholetý člen Zdeněk Peřina  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.