Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Příběhy domů: Originální dřevostavbu u Lesáku dnes skoro nepoznáte

Pokud občas zajdete na vycházku k libereckému Lesnímu koupališti, tedy spíš k tomu, co z něj zbylo, nemůžete si nevšimnout domu, který s ním sousedí. Na první a vlastně i druhý pohled jde o dům obyčejný. Ale pozor, bývaly doby, kdy šlo o velice zajímavou dřevostavbu ovlivněnou funkcionalismem.

Jde o dům architekta Fritze Noppese, který si ho postavil pro sebe a svou rodinu v roce 1935. A jde (tedy spíš šlo) o dům nadčasový. „Byl pojat jako jediný, otevřený prostor, který v sobě spojoval funkce obývacího pokoje, jídelny i ložnice. Otevřený koncept domu pak doplňovala i velkorysá venkovní terasa, která jeho obyvatelům umožňovala přímý kontakt s okolní přírodou,“ popisují autoři webu liberec-reichenberg.net.

V roce 1938 pak k domu přibyl ještě jeden pokoj s přístupem na terasu pro Trude Keisewetter, nastávající Noppesovu manželku a zároveň spolumajitelku domu. Poslední úpravy původního majitele proběhly v roce 1941, kdy se objekt rozrostl o prádelnu.

Zhruba před patnácti lety pak původní dům prakticky zmizel. Noví majitelé jej přestavěli do podoby, ve které jej můžeme vidět dnes. Při bližším zkoumání odhalíme podobu u spodního podlaží, jinak už starý dům nic nepřipomíná.

Autoři | Foto

Štítky dům, dřevostavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběhy domů: Originální dřevostavbu u Lesáku dnes skoro nepoznáte  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.