Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muzeum v Turnově má výstavu o lovu a chovu ryb od pravěku

Na způsob chovu a lovu ryb v Českém ráji od pravěku až po současnost je zaměřená nová výstava muzea v Turnově. V prostorech galerie je třeba náčiní používané rybáři v závěru 19. století. Rybu představuje výstava také jako fenomén kulturního dědictví, význam měla i v církevní symbolice. Dnes se třeba skoro vůbec neví, že kapr byl postním jídlem nejen o Vánocích, ale také o Velikonocích.

"Snažili jsme se představit rybu v širších souvislostech," uvedla ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová. Vystaveno je podle ní třeba i nádobí, ve kterém se ryby připravovaly nebo se z něho jedly. Častým motivem byla ryba i v umění. Na výstavě je například malba ze dřeva. Na ní je losos, kterého chytil v řece jeden šlechtic z rodu Des Fours Walderode. S uměním je ale ryba spojená už z doby pravěku. "Objevuje se v jeskynních malbách a rytinách. Byl to symbol nasycení, života," uvedla ředitelka. Nejstarší broušený artefakt s rytinou ryby objevený v regionu je starý přes 6000 let, byl nalezen v jeskyni nad Malou Skálou.

Muzeum návštěvníky výstavy seznamuje i s výsledky výzkumu, který se zabýval způsobem chovu a lovu ryb v oblasti Českého ráje a Pojizeří. "Zajímavé je, že stejné nástrahy doložené z pravěku se používaly i ve 20. století," řekla Jakouběová. Podle ní šlo zejména o takzvané vězence, což jsou nástrahy upletené z proutí nebo sítí ve tvaru válce, do nichž ryba vpluje, ale už nemůže ven. Zatímco ale v pravěku se lidé omezovali při lovu jen na přírodní vodní zdroje, později začali zakládat i umělé. "Snažili jsme se touto výstavou prokázat, že chov ryb má na Turnovsku stejně dlouhou tradici jako v jižních Čechách," uvedla ředitelka. Největšího rozmachu dosáhlo rybníkářství v Českém ráji v 16. století, úpadek nastal o století později po třicetileté válce. Přímo v Turnově byl například rybníček v místě dnešního parkoviště u nemocnice. Velké panské rybníky byly rušeny v 19. století.

Výstava neopomíjí ani pytláky. "V dřívějších dobách bývalo pytláctví trestáno krutě, od useknutí ruky až po hrdelní tresty. Dnes je zase pytláctví nešetrnější k chovatelům a rybám. Dříve si každý ulovil rybu, aby měl co jíst, dnes je to na kšeft," uvedla Jakouběová.

Výstava nazvaná Kapr, štika, sumec potrvá do 1. února příštího roku. Muzeum k ní chystá doprovodné akce. Například o vánočních trzích připraví takzvanou Kapří stezku, která povede z náměstí Českého ráje k výstavě a k takzvané rybí dílně do Kamenářského domu.

Autoři

Štítky ryby, výstava, muzeum, Turnov, Český ráj, Velikonoce, Vánoce, kulturní dědictví, třicetiletá válka, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Turnově má výstavu o lovu a chovu ryb od pravěku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.