Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve středu začínají Dny GIS. Letošní 15. ročník je věnovaný tématu vody

V Liberci ve středu začínají Dny geografických informačních systémů (GIS). Populární akce se koná v rámci celosvětového týdne geografického uvědomění. Letošní 15. ročník je věnovaný tématu vody. Připomeneme páté výročí bleskových povodní, které v srpnu 2010 zasáhly více než polovinu území Libereckého kraje. Zabývat se bude i využitím map a geografických informačních systémů při řešení povodní a sucha, sdělila dnes mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Dny GIS pořádá Technická univerzita v Liberci již 15 let. Odborníci na geografii i studenti představí nejnovější trendy v tvorbě digitálních map a používání dalších geografických technologií. Na programu je například i seminář využití tabletů ve výuce zeměpisu, nebo přednášky na téma geoher. Vědci z katedry geografie a aplikované matematiky budou také na velké podlahové mapě řeky Nisy ukazovat, jaká města na jejím toku vznikla.

"Návštěvníci akce dostanou také možnost si vyzkoušet práci s ne zcela obvyklými webovými mapami. Žáci libereckého Gymnázia F. X. Šaldy je naučí využívat webové mapy pro nalezení autobusového spojení v Liberci, nejbezpečnější cesty na kole nebo hledat odpovědi na otázky jak vypadala krajina okolí Liberce před 150 lety," doplnila Dědková. Odborníci z krajského úřadu zase předvedou, jakým způsobem se využívají mapy a prostorové informace při plánování stavby nové přehrady, na co je třeba myslet při budování cyklostezky podél řeky nebo kolik stojí povodně.

V krajské knihovně dostanou prostor geohry. Návštěvníci budou mít možnost vyzkoušet deskovou mapovou hru Země démonů, zažít virtuální realitu prostřednictvím brýlí Oculus Rift, poznávat vůně dalekých krajů na Mapě vůní a vyzkoušet i další geohry.

Dny GIS potrvají do pátku 20. listopadu, většina programu je podle Dědkové otevřena veřejnosti. Kompletní program je na internetových stránkách projektu www.dnygis.cz.

Autoři | Foto GIS

Štítky Liberec, povodeň, Liberecký kraj, Technická univerzita v Liberci, informační systém, Lužická Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu začínají Dny GIS. Letošní 15. ročník je věnovaný tématu vody  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.