Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Takhle velký obraz v liberecké galerii ještě nebyl. Na výšku má skoro čtyři metry

Liberecká Oblastní galerie chystá výstavu pozdně barokních děl Filipa Leubnera, který byl nejvýznamnějším libereckým malířem druhé poloviny 18. století. Na výstavě bude i největší obraz, jaký kdy galerie vystavila. Novinářům to řekla kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová.

"Je to nově restaurovaný oltářní obraz sv. Bonaventury, původně vytvořený pro stejnojmenný kostel v Mladé Boleslavi, s rozměry 375 krát 220 centimetrů," uvedla. Po jeho zrušení kostela byl předán Římskokatolické farnosti ve Verneřicích, která jej nechala restaurovat. Restaurování trvalo dva roky a finančně na něj přispělo ministerstvo kultury.

Obraz Svatého Bonaventury je pravděpodobně nejreprezentativnější a také největší dílo Filipa Leubnera na území České republiky. Další podobná plátna byste našli v Polsku nebo v Německu na území Horní Lužice.

Právě oltářní obrazy tvoří nejvýznamnější část Leubnerovy tvorby. "Po více než čtyřicet let se spolupodílel na výzdobě řady kostelů a kaplí v severních a středních Čechách i v Horní Lužici," uvedla kurátorka. V Liberci je jedno jeho dílo v kostele Nalezení svatého Kříže, na oltářním obraze je svatá Tekla se svatým apoštolem Pavlem.

Před zhruba 250 lety byl Leubner považován za významného autora spjatého především s regionem horního toku Lužické Nisy. "S oblibou připisoval ke své signatuře jméno svého rodného Liberce, tedy tehdy Reichenberg," řekla Štěpanovičová. Zakázky mu zadávali představitelé církevních i aristokratických kruhů, zaměstnávali ho i Clam-Gallasové. Dnes je téměř neznámý. Mnoho jeho děl se nedochovalo nebo jsou ve špatném stavu.

Nenávratně ztracena je například jeho křížová cesta v Hrádku nad Nisou nebo výmalba pokojů v novém křídle libereckého zámku. Vytvořil ji v 70. letech 18. století podle nákresů francouzského architekta Louise Greniera. V tristním stavu je Leubnerovo největší dílo. Jde o devět oltářních pláten, které namaloval pro monumentální servitský kostel v Konojedech na Litoměřicku na objednávku Jana Kristiána Swéerts-Sporcka. "Jedno z pláten má výšku šest metrů, další tři metry," řekla Štěpanovičová.

Výstava v Liberci je zřejmě první, která je věnovaná tomto malíři. Budou na ní díla nejen ze sbírek galerie, ale i zápůjčky z Národní galerie v Praze, litoměřického biskupství a Severočeského muzea. "Mezi bezesporu zajímavé exponáty budou patřit zápůjčky z Městských muzeí Žitava. Ať již to jsou sakrální plastiky s doloženou libereckou proveniencí nebo obrazy, které dokumentují kulturní a vědecké ambice žitavského bohatého obchodního měšťanstva a městské rady," dodala kurátorka.

Výstava v Liberci potrvá od čtvrtka do konce února. Vedle Leubnerových obrazů na ní budou i práce jeho současníků - sochařů i malířů, s nimiž přišel do kontaktu, ať již osobně či prostřednictvím jejich děl.

Autoři | Foto Galerie Lázně

Štítky galerie, výstava, kostel, Liberec, Svatý Bonaventura, Ministerstvo kultury České republiky, Horní Lužice, Česko, Polsko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Takhle velký obraz v liberecké galerii ještě nebyl. Na výšku má skoro čtyři metry  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.