Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na scénu libereckého divadla se vrací Verdiho opera Aida

Jednu z nejznámějších světových oper Aida od italského skladatele Giuseppe Verdiho chystá k opětovnému uvedení liberecké divadlo F. X. Šaldy. Představení bude v italském originále s českými titulky. Jde o poslední letošní premiéru divadla, bude v pátek od 19:00. Novinářům to dnes sdělil mluvčí divadla Jakub Kabeš.

Na hlavní scénu liberecké divadla se slavné Verdiho dílo vrací po poměrně krátké odmlce, předchozí premiéra se uskutečnila v roce 2001. "Myslím, že si milovníci italské opery zaslouží, aby byla Aida znovu v Liberci inscenována," uvedl dirigent a vedoucí libereckého operního souboru Martin Doubravský. "Tato opera je výjimečná nejen díky své barvitě vypracované partituře, ale i díky silnému příběhu, který z ní činí dílo v kontextu operní literatury naprosto fenomenální a zasluhuje si významnou pozornost jak inscenátorů, tak samotného publika," dodal.

Před 14 lety lákalo divadlo i na jedno představení venku, s tím zatím nepočítá. V létě 2001 na náměstí před radnici přišlo skoro 2000 diváků, kvůli průtrži mračen ale umělci představení nedokončili.

V novém libereckém nastudování se v hlavním rolí představí Lívia Obručník Vénosová, Tomáš Černý, Rafael Alvaréz, Pavel Vančura, Jiří Přibyl a Anatolij Orel. Režie se ujal vedoucí činoherního souboru v Moravském divadle Olomouc Michael Tarant.

Opera Aida měla světovou premiéru na Štědrý den 1871 v Káhiře, vznikla na objednávku egyptského místokrále pro slavnostní otevření Suezského průplavu. V díle plném hudební fantazie se odehrává příběh za vlády faraonů. Strhující hudební drama situované do starověkého Egypta je především milostným příběhem o egyptském vojevůdci Radamovi a jeho lásce k etiopské otrokyni Aidě.

Autoři | Foto Lukáš Trojan

Štítky divadlo, opera, Giuseppe Verdi, Aida, představení, premiéra, Tomáš Černý, Pavel Vančura, Jiří Přibyl, Štědrý den, Liberec, Moravské divadlo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na scénu libereckého divadla se vrací Verdiho opera Aida  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.