Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Muzeum v Liberci osvětlují světla ze zbourané dominanty Dejvic

Součástí expozice Severočeského muzea v Liberci se nedávno stala část svítidel z loni zbouraného hotelu Praha, který býval dominantou pražských Dejvic. Nejsou ve vitríně jako další exponáty, mají ale i praktické využití. Osvětlují prostor před vstupem do malého výstavního sálu. Světla jsou dílem světoznámého skláře Stanislava Libenského.

"Pokud to lze, občas předměty, které jsou ve sbírkách, využijeme jako funkční záležitost. Krásným příkladem jsou svítidla," uvedl ředitel muzea Jiří Křížek.

Už dříve se například vrátily do hlavního sálu čtyři lampy. Prostor osvětlovaly od otevření muzea v roce 1898, ale v 80. letech minulého století je nahradily obrovské lustry. Aktuálně jsou to zřejmě nejstarší funkční lampy elektrického osvětlení v Liberci.

Muzeu se také loni podařilo získat z bývalého sídla liberecké Oblastní galerie osvětlení, které v 50. letech navrhl český architekt Otto Rothmayer známý zejména přestavbou interiérů na Pražském hradě. Jde o jedinou jeho známou realizaci pro Liberec. Rothmayerovy originální osvětlovací mosazné konzole jsou v malém výstavním sále, spojovací chodbu před ním nyní osvětlují Libenského světla. I ta považuje Křížek za výjimečná.

Původně je Libenský navrhl pro hotel Praha, který byl postaven na konci 70. let minulého století pro potřeby komunistické strany a československé vlády. Dominanta předlistopadové éry z Dejvic zmizela loni v červnu. Zbourat hotel nechala skupina PPF, která budovu získala před dvěma lety. Názory laické i odborné veřejnosti na bourání hotelu se lišily. Někteří architekti s demolicí nesouhlasili a hotel označovali za unikátní stavbu. Jiní oponovali, že šlo o průměrnou architekturu. PPF tvrdila, že stavba byla předimenzovaná a neekonomická. "Demolice vyvolala velké reakce. Ale je fakt, že budova, tím jak to byla prestižní stavba, obsahovala spoustu uměleckořemeslných detailů, prvků i samostatných děl a ta svítidla byla zrovna tím příkladem," uvedl Křížek. Muzeum má svítidla dlouhodobě zapůjčené od manželky zesnulého Libenského, Jaroslavy Brychtové. Na jejich společnou tvorbu upozorňuje informačním panel u svítidel.

Severočeské muzeum v Liberci je nejstarším uměleckoprůmyslovým muzeem v zemi. Depozitáře muzea ukrývají přes půl milionu sbírkových předmětů, mimo jiné i druhou největší sbírku orientálních koberců v zemi. Letos ho navštívilo zhruba 30.000 lidí.

Autoři | Foto Horydoly.cz

Štítky muzeum, Dejvice, hotel, svítidlo, Liberec, Stanislav Libenský, Severočeské muzeum v Liberci, Praha, Jiří Křížek, Otto Rothmayer, PPF, Jaroslava Brychtová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum v Liberci osvětlují světla ze zbourané dominanty Dejvic  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.