Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zámek Sychrov nabízí ode dneška vánoční prohlídky

Zámek Sychrov nedaleko Turnova ode dneška láká na vánoční prohlídky. Na prohlídkové trase je osm vánočních stromků, na nichž jsou nové ozdoby se znaky původních majitelů.

Na letos vyrobených ozdobách jsou znaky knížecího rodu Rohanů, kteří zámek vlastnili 125 let od roku 1820 a kteří se zasloužili o jeho současnou novogotickou podobu. "Ozdoby jsou hodně laděné do vínových barev," uvedl kastelán Miloš Kadlec. Vánočním prohlídkám je přizpůsobený i výklad.

Návštěvníci se například mohou dozvědět, že Vánoce za Rohanů nebyly nijak okázalé. Třeba vánoční stromek měli jen jeden. Byl v hlavním salonu zámku, skromnější byly i vánoční hostiny. "Na stole sice byla drůbež, ryby, zvěřina, nebyly to ale takové opulentní hostiny jako dnes," uvedl kastelán. Pro názornost je na banketním stole v jídelně cukroví, jaké se za Rohanů mlsalo. "Od dnešního se příliš neliší. Tam se tradice drží," poznamenal Kadlec.

Méně honosné než dnes byly i dárky, které si dávala šlechta před zhruba sto lety. "Dárky měly hlavně praktické využití, děti dostávaly rukavice, boty, knihy. Dívky třeba i panenky, aby se připravovaly na roli matky, chlapci zase uniformy k výcviku," dodal kastelán.

Zámek Sychrov patří mezi národní kulturní památky. Je jediným zámkem v Libereckém kraji, který je otevřený celoročně. Patří k nejnavštěvovanějším památkám, každoročně si ho prohlédne přes 100.000 lidí. Vánoční prohlídky bude nabízet do neděle 3. ledna, a to včetně Silvestra i Nového roku. V kraji je z hradů a zámků nabízí jako jediný. V minulých letech býval na vánoční prázdniny přístupný i nedaleký zámek Hrubý Rohozec, letos ale zůstane kvůli poměrně rozsáhlým malířským pracím zavřený.

Autoři | Foto Dalibor Naar

Štítky Sychrov, zámek, purkrabí, Turnov, Vánoce, silvestr, vánoční stromek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Sychrov nabízí ode dneška vánoční prohlídky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.