Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

K pořádné oslavě patří i masky nebo konfety. Už přes sto let je vyrábí v Zákupech

K Silvestru patří neodmyslitelně různé masky, škrabošky a dlouhé nosy, papírové čepice, ale i lampiony, konfety, girlandy, trumpetky a další papírové dekorace. Ke správným oslavám a nejen karnevalovým patří už desítky let. A možná pro vás bude překvapením, že je už od roku 1884 vyrábí v nedalekých Zákupech.

Zákupská Papírenská výroba a obchod je dnes jediným původním českým výrobcem masopustního a papírenského zboží v České republice a v Evropě. Možná jste i vy měli někdy masku z jejich výroby. Nahlédnout do historie výroby masek můžete třeba na Silvestra při výletě do muzea Eduard Held Muzeum a začít tak zajímavou návštěvnou oslavy příchodu Nového roku.

Muzeum najdete na náměstí v Zákupech, v nenápadném domě a těšit se můžete na parádní podívanou. Uvidíte tam obří nasazovací hlavy a různé masky ze začátku minulého století i z období 2. světové války nebo poválečné doby. Prohlédnete si stroje z roku 1880 nebo pracoviště úředníka z roku 1925. Seznámíte se blíže s procesem výroby papírových masek z různých období, k vidění jsou v muzeu stovky sádrových forem a výsekových nástrojů a mnohé další. Zavzpomínáte také na období prvomájových průvodů, protože v Zákupech vyráběli a dodnes vyrábí i mávátka v barvách trikolory nebo papírové skládací květy, s nimiž pionýři mávali tribunám. A v celé paletě zajímavostí samozřejmě nechybí ani různé lampiony.

Muzeum má otevřeno v pondělí až pátek, kdy začátek prohlídky pro jednotlivce je vždy v 11 hod. a ve 13 hod pro jednotlivce. Skupiny od pěti lidí mohou přijít kdykoli v pracovní dny mezi 8 – 15 hodinou. A pozor! Na Silvestra si v muzeu a přidruženém obchůdku na Náměstí Svobody ještě můžete pořídit pořádnou výbavu na svoji novoroční oslavu.

Autoři

Štítky maska, slavnost, Zákupy, muzeum, silvestr, výroba, Evropa, Česko, Eduard Held muzeum, lampion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K pořádné oslavě patří i masky nebo konfety. Už přes sto let je vyrábí v Zákupech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.