Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V oživlém kině Varšava se loni konalo 112 akcí, navštívilo ho skoro 7 tisíc lidí

Nejstarší liberecké kino, postavené v roce 1908, od loňska znovu slouží pořádání kulturních akcí. Spolek Zachraňme kino Varšava jich v něm uspořádal 112, navštívilo je skoro 7000 lidí. Žádná akce nebyla ztrátová, některé skončily ziskem. Filmy se zatím promítají jen v malém sále, na rekonstrukci velkého se spolek chystá, žádost o dotaci chce spolu s městem podat do konce března.

Náměstek libereckého primátora pro ekonomiku Jan Korytář (Změna pro Liberec) uvedl, že je ostuda, když v pátém největším městě v ČR nefunguje ani jeden filmový klub a zájemci o filmové umění musí jezdit do sousedního Jablonce. V Liberci jsou sice dva multiplexy, klubové kino ale ne.

Kino Varšava se loni v únoru veřejnosti otevřelo po sedmi letech. Na celkovou rekonstrukci budovy chce spolek získat dotace z přeshraničního projektu. Do společného projektu jsou zahrnuta i dvě kina v Německu - žitavské Kronenkin a kino Kulturfabrik Meda v Mittelherwigsdorfu.

Na to liberecké by z plánovaných 3,2 milionu eur mělo připadnout 2,3 milionu (62,18 mil. Kč). Spolek na projektu spolupracuje s městem, kterému budova postavená v roce 1908 patří. "Myslím, že si Liberec a zejména jeho obyvatelé zaslouží moderní kulturní zařízení ... Navíc rekonstruovaný sál bude využitelný i pro nedalekou základní uměleckou školu," uvedl Korytář.

V kině by se nemělo jen promítat, ale měly by se v něm konat i další akce. To se dělo už loni. "Měli jsme v průměru dvě akce do týdne. Kongresy, přednášky, koncerty, divadla i projekce," to za spolek řekl Petr Hubáček. Největší zájem byl o PechaKucha Night, na níž architekti či umělci představovali své projekty. "Přišlo asi 250 lidí," řekl Hubáček. Mezi hojně navštěvované akce patřily koncert Kafka bandu a Theateru am Tisch, ozvěny festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava nebo koncerty základní umělecké školy.

Pro plné využití je ale nutné budovu ve stylu art deco nejprve opravit. Spolek se ji snaží zachránit od roku 2012. Dosud obnova objektu stála kolem 3,5 milionu korun. Podařilo se zprovoznit kavárnu ve foyer, sociální zařízení, částečně opravit malý sál Barrandoff i prostory v suterénu, které by mohly sloužit jako zkušebna pro divadla nebo kapely. Z hlavního sálu byly zatím jen odstraněny dřevomorka a sedačky, odkryta byla původní podlaha z 20. let minulého století. Pokud spolek získá dotaci, rekonstrukce se uskuteční za provozu od podzimu. Odhadem potrvá rok.

Do začátku letních prázdnin má být hotová projektová dokumentace. Zatím není jasné, jak bude hrazen provoz. Spolek chce, aby se na něm podílelo město, část radniční koalice za ANO s tím ale nesouhlasí. "To je samozřejmě klíčová věc, kterou ještě bude nutné dořešit," řekl primátor Tibor Batthyány (ANO). Příspěvek od města by podle Hubáčka umožnil sestavit kvalitnější a bohatší program i lépe se starat o budovu.

Autoři | Foto Petr Šmídek

Štítky kino, Varšava, dotace, koncert, projekt, Jan Korytář, Petr Hubáček, Liberec, kulturní akce, Česko, Tibor Batthyány, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V oživlém kině Varšava se loni konalo 112 akcí, navštívilo ho skoro 7 tisíc lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.