Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

RECENZE: Dostane Leo DiCaprio za Revenanta konečně toho Oscara?

Ve čtvrtek vstupuje do kin dlouho očekávaný film The Revenant, který drží fanoušky v napětí ne z hlediska toho, jak moc je film dobrý, ale spíše koluje šeptanda v čele s otázkou, jestli konečně Leo DiCaprio dostane v únoru Oscara. Nu, možná napoví naše recenze...

Předně, v této recenzi budu úplně bojkotovat název filmu v české distribuci, který zní REVENANT Zmrtvýchvstání. Ano, v angličtině Revenant sice má význam "toho, co se vrátil do světa živých", ale kristepane, vysvětlí mi někdo, proč je Revenant v českém názvu zdůrazněn kapitálkami, načež bez jakéhokoli ladu a skladu navazuje slovo "zmrtvýchvstání"? No uf, to jsem se na začátek trochu rozčílil, a teď už zpátky k filmu. Hů – sá.

Film samotný hned na začátku, kdy američtí lovci kožešin kdesi v aljašském indiánském teritoriu loví zvěř, dává znát, že režisér Alejandro González Iñárritu pojal snímek jinak, než je divák zvyklý. První, co vás totálně zařeže do sedačky a vyplivne vás to pravděpodobně až na konci filmu, je úžasná kamera. V bojových scénách prakticky nenajdete jediný střih, což evokuje v divákovi naprostou syrovost a autenticitu scény. Navíc je známo, že celý štáb při natáčení kdesi ve Wisconsinu dost trpěl zimou a nepříznivými přírodními podmínkami, což je znát na každé scéně. Fyzicky vás bude bolet pohled na zubožené postavy lovců, kterým ve vlasech lezou vši a o bělosti zubů nemůže být ani řeč.

Vrcholem je pak samotná scéna s medvědicí, která je dobře vidět i v traileru. Radím myslet na dýchání, ať to s tím zatajeným dechem nepřetáhnete. Z fimařského hlediska je to totiž čistá fantazie. Klobouček.

Pojďme ale k tomu, co chtějí všichni slyšet – co Leo? Nu, Leonardo DiCaprio se již dávno před Revenantem stal hereckou ikonou, která je pro mnohé jiné nedostižným vzorem. Mám ale takový pocit, že ač jeho zmrtvýchvstání je opravdu nezapomenutelné a celou dobu svůj bolest dokáže přenést i na diváky, pořád tady je to velké ALE, pod kterým se skrývá výkon ve Vlkovi z Wall Street. Mám takový dojem (subjektivní!), že ve Vlkovi ukázal ze svého hereckého talentu více... a nestačilo to. Pokud mu Akademie dá tento rok Oscara za Revenanta, zcela jistě to bude spíš Oscar za jeho poslední role, než jen za tu poslední. Ale přeju mu to, klukovi.

Leo je sice alfou a omegou celého filmu, za zmínku ale stojí i výkon hlavního humusáka ve filmu, kterého charakteristicky ztvárnil Tom Hardy. Ten, narozdíl od Lea, může ve filmu vyniknout i po stránce dialogové, a jeho příběhy u ohně se vám vryjí do paměti stejně, jako šrámy na Leových zádech.

Jediné, co bych této strastiplné, špinavé, a přitom úžasné podívané vytknul, je její přílišná délka. Leo by se přece jen mohl plazit sem tam trochu rychleji, a sem tam by mohl míň snít. Potom by byl zážitek z Revenanta maximální.

Drbna hodnotí: 90%

Autoři | Foto 20th Century Fox

Štítky Leonardo DiCaprio, film, Ceny Oscar, kino, REVENANT Zmrtvýchvstání, Alejandro González Iñárritu, Tom Hardy, Vlk z Wall Street, recenze, Wisconsin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Dostane Leo DiCaprio za Revenanta konečně toho Oscara?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.