Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na seznam kulturních památek nespíš přibude mlýn a kaple v Harrachově

K pěti kulturním památkám v Harrachově nejspíš přibudou další dvě. Národní památkový ústav v Liberci podal v únoru návrh na ochranu pro kapli sv. Alžběty a torzo mlýna v areálu sklárny. V současnosti je na seznamu kostel sv. Václava, místní brusírna skla, sanatorium, panský dům, v němž je sklářské muzeum včetně vzorkovny.

Na ministerstvo kultury byl teď zaslán návrh na prohlášení za kulturní památku relikt mlýna na drcení křemene a hlíny, kde je dochováno i torzo vybavení – dřevěná hřídel, kovové transmise, pastorky a mlecí kameny na drcení suroviny. „Důvodem návrhu je, že stoupa na drcení křemene a hlíny tvořila nedílnou funkční součást areálu sklárny. Objekt dotváří historický rozsah a podobu areálu sklárny a navíc se jedná o unikátně dochovanou technologii dokládající historické postupy výroby skla,“ říká referentka cestovního ruchu a propagace Lenka Stehlíková.

Kromě mlýna by se na seznamu mohla objevit také kaple sv. Alžběty s jejím unikátním skleněným zvonem. „Důvodem návrhu v tomto případě je, že kaple tvoří nedílnou a logickou součást historického areálu harrachovské sklárny,“ dodala Stehlíková.

A co je dále v kapli tak mimořádného? Oltář, který svým provedením se zrcadly a skleněnými doplňky představuje v rámci regionu výjimečnou ukázku sakrálního liturgického předmětu. Dále lustry, kdy jeden z nich je v kapli „doma“ a druhý, původně visící v harrachovském kostele sv. Václava, je zde umístěn provizorně. „A samozřejmě skleněný zvon, který je z roku 1916. Tento zvon vážící 10 kg a o výšce zhruba 50 centimetrů představuje zcela unikátní předmět nejen v rámci Libereckého kraje,“ uzavřela Lenka Stehlíková. Další zajímavostí je, že v něm bije dřevěné srdce obalené kůží.

Foto NPÚ/Martin Ouhrabka

Štítky kaple, mlýn, kulturní památka, Harrachov, Národní památkový ústav, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na seznam kulturních památek nespíš přibude mlýn a kaple v Harrachově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.