Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Příběh Jekylla a Hyda převedl liberecký balet do taneční podoby

Balet libereckého Divadla F. X. Šaldy připravuje taneční představení Jekyll a Hyde. Inspiroval se slavným příběhem Roberta Louise Stevensona z roku 1886. Představení bude mít premiéru v pátek v Malém divadle od 19:00.

V knižní předloze, která v češtině vyšla jako Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda, věhlasný doktor Jekyll vynalezl sérum, které v člověku probouzí jeho horší já. Uznávaný lékař a vědec se tak mění v násilníka a nakonec i vraha Hyda. Hororový příběh pro potřeby baletu upravila choreografka Marika Hanousková, její verze se bude od klasické knižní lišit. "Stevensonova literární předloha nemá prakticky žádnou ženskou postavu, já jsem připsala hned dvě dámy - Jekyllovu vznešenou snoubenku a Hydovu oběť," uvedla.

Hanousková se při přípravě tanečního hororu obklopila stejným inscenačním týmem jako při svých předchozích choreografiích v Liberci, což byly Dům Bernardy Alby a Café Reichenberg. Scéna a kostýmy jsou z dílny Aleše Valáška, hudbu složil Petr Čermák. V titulních rolích baletní novinky se představí Alexej Jurakov coby doktor Jekyll a Jaroslav Kolář jako vraždící Hyde. Advokáta Uttersona, který sleduje příběh svého přítele Jekylla, ztvární činoherec Tomáš Váhala.

Štítky Robert Louis Stevenson, Metzlův dům, Petr Čermák, Jaroslav Kolář, představení, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběh Jekylla a Hyda převedl liberecký balet do taneční podoby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.