Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Markus Lüpertz do Liberce ve čtvrtek nedorazí. Čestné občanství převezme v září

Měla to být jedna z nejvýznamnějších kulturních akcí jara, teď se ale odkládá. Významný německý umělec Markus Lüpertz si čestné občanství Liberce nepřevezme. Zdejší rodák se omluvil kvůli zdravotnímu stavu, jeho čtvrteční příjezd včetně koncertu se tak odkládá na polovinu září.

Slavnostní akt udělení čestného občanství malíři, sochaři, hudebníkovi a básníkovi Markusi Lüpertzovi se z důvodu umělcova zdravotního stavu ruší, a tím pádem se neuskuteční ani večerní koncert v Oblastní galerii, kde měl liberecký rodák zahrát na klavír.

„Umělcův zdravotní stav si dokonce vyžádá hospitalizaci, takže jeho příjezd do Liberce v těchto dnech není reálný. Sám Markus Lüpertz se velice omlouvá a zároveň vzkazuje, že si navrženého čestného občanství velice váží a že by jej rád převzal osobně,“ řekl mluvčí magistrátu Jan Vrabec.

Proto se celá akce prozatím ruší a přesouvá na 15. září, kdy se s účastí Lüpertze počítá.

Markus Lüpertz

Narodil se v roce 1941 v Liberci, v roce 1948 rodina uprchla do Německa a usadila se ve městě Rheydt v Porýní. Po studiích na slavné Kunstakademii Düsseldorf je od roku 1961 jako malíř, sochař i básník řazen ke světově uznávaným představitelům neoexpresionismu. Jeho díla jsou zastoupena v mnoha významných muzeích nebo zdobí veřejný prostor několika evropských měst (Berlín, Paříž, Mnichov, Salzburg aj.). První výstava Lüpertzových děl v ČR se uskutečnila za autorovy osobní účasti v roce 2011 v Oblastní galerii Liberec. Čestné občanství je navrhováno za mimořádné zásluhy o umění a reprezentaci města Liberce.

Autoři | Foto BZ Berline

Štítky Liberec, Markus Lüpertz, zdraví, koncert, kulturní akce, malíř, Německo, Paříž, Česko, Berlín, Mnichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Markus Lüpertz do Liberce ve čtvrtek nedorazí. Čestné občanství převezme v září  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.