Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jablonecké divadlo oslaví v létě 110. výročí od položení základního kamene

PR článek

Podíl na kulturním vzestupu celého regionu na severu Čech. Tak vidí funkci Městského divadla v Jablonci nad Nisou jeho ředitel Pavel Žur, který ve své pozici oslavil na počátku dubna sedmnácté výročí.

„Za tu dobu se nám podařilo uskutečnit hodně významných projektů. Jablonečtí diváci mohli díky divadlu obdivovat um mnohých umělců zvučného renomé, ať již jde o Dagmar Peckovou, Adama Plachetku, Evu Urbanovou či Gabrielu Beňačkovou na poli operního zpěvu nebo divadelní a filmové herce, jako například Simonu Stašovou, Evu Holubovou, Jiřího Langmajera, Elišku Balzerovou, Josefa Somra a spoustu dalších, veřejnosti velmi známých jmen,“ říká Pavel Žur.

Do jabloneckého stánku kultury pravidelně míří se svým repertoárem také významní virtuosové, zmiňme třeba Václava Hudečka nebo Jaroslava Svěceného. Návštěvnickým tahounem je již tradičně mnohonásobná česká slavice Lucie Bílá, prostor k otevření své kariéry dostal v Jablonci také do té doby ne příliš známý David Deyl.

„Snažíme se zapojovat do kulturního dění také začínající umělce, naši návštěvníci se tak mohou seznamovat s výkony pěveckých sborů Vrabčata a Vrabčáci, s umem a talentem dětí z jablonecké Základní umělecké školy nebo tanečním studiem Magdaléna,“ pokračuje ředitel.

Přestože divadlo nemá stálý soubor, anebo možná právě díky tomu, se milovníkům kultury pravidelně nabízí podívané na různorodé žánry. Pravidelně společně s Petrem Hostinským pořádá soutěž Hvězdy nad Ještědem, vloni na podzim se konal její již šestý ročník. Jde o jedinečnou pěveckou soutěž v Libereckém kraji, kam míří soutěžící ze všech koutů České republiky.

Ředitel divadla ji hodnotí jako dobrou vstupenku pro ty, kteří se chtějí prezentovat v populární hudbě. Jedinou podmínkou je, že soutěžící musí kromě jimi zvolené písně zazpívat jednu českou. Soutěží se ve třech kategoriích, a to do 15 let, do 25 let a nad Jablonecké divadlo oslaví v létě 110. výročí od položení základního kamene 25 let. Dvacet finalistů vzešlých z castingů se ve finále popere o pomyslnou „HVĚZDU“, která zazáří nad Ještědem. Stejně tak pravidelně pořádá projekt Společně na jevišti, jehož cílem je umožnit handicapovaným talentovaným lidem ukázat svůj um návštěvníkům jabloneckého divadla.

„V souhrnu se dá říct, že jablonecké divadlo poskytuje jak dobrý servis návštěvníkům a také účastníkům, kteří se k nám rádi vracejí, tak i velice příznivou propagaci regionu. Musím podotknout, že by se veškeré naše projekty neobešly bez podpory města. Náš velký dík patří náměstkovi jabloneckého primátora pro kulturu Pavlu Svobodovi, který vnímá důležitou roli divadla na kulturně-společenském životě ve městě, “ připomíná Pavel Žur. Podle něj mají na atraktivní a pro diváky poutavé činnosti divadla významný podíl všichni zaměstnanci, včetně technického zázemí, v čele s jevištním mistrem Petrem Bohatým.

V současné době nabízí Městské divadlo v Jablonci nad Nisou pro stálé návštěvníky šest abonentních skupin zaměřených na činohru, hudbu, pohádky pro nejmenší, představení pro studenty, operu a balet. Ročně se v divadle odehraje přes dvě stě představení a navštíví jej kolem osmdesáti tisíc návštěvníků. K nejcennější součásti vybavení interiéru divadla patří soubor sto čtrnácti kusů původních secesních lustrů a nástěníků zachovaných v šestnácti rozdílných typech.

V srpnu letošního roku tomu bude již 110 let ode dne, kdy byl položen základní kámen stavby budovy divadla, která nabízí jedinečné zážitky dodnes. Na stavbě tehdy pracovalo přes padesát firem, které to zvládly za zhruba třináct měsíců. Slavnostní otevření divadla proběhlo v sobotu 21. září 1907. Úvodem večera zaznělo několik menších děl a vyvrcholením slavnostního večera bylo uvedení veselohry Husarská horečka Gustava Kadelburga a Richarda Skowronka. Počínaje první divadelní sezonou 1907/08 se mohla jablonecká scéna pochlubit souborem, který inscenoval činohru, operu a operetu.

Foto Facebook

Štítky divadlo, základní kámen, Pavel Žur, kultura, Jablonec nad Nisou, Česko, projekt, Gabriela Beňačková, Simona Stašová, Dagmar Pecková, Eva Urbanová, Adam Plachetka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecké divadlo oslaví v létě 110. výročí od položení základního kamene  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.