Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cyrilometodějské slavnosti přilákaly na Trosky stovky návštěvníků

Cyrilometodějské slavnosti přilákaly dnes na hrad Trosky v Českém ráji stovky lidí. Před hradní branou vytvořili dlouhou frontu. Na jedné z nejnavštěvovanějších památek v Libereckém kraji připravili na sváteční dny program s divadelními představeními, dobovými tanci, šermířskými souboji a tržištěm. Program pokračuje i ve středu a ve čtvrtek, kdy hrad nabídne večerní prohlídky a otevřený bude až do 22:30.

Na Trosky dnes mířily hlavně rodiny s dětmi. "Přijeli jsme z Jičína s vnuky, manžel s nimi šel nahoru na věž, pejsek ale nechtěl, a tak jsem s ním musela zůstat dole. Mrzí mě to, nebyla jsem tady snad 15 roků. Jeli jsme na výlet, ani jsme nevěděli, že je tu program, ale moc se nám tu líbí," řekla jedna z návštěvnic. Další turisté obdivovali um kováře, který v podhradí rozložil svůj stánek, děti nejvíc nadchl stánek s dřevěnými meči a luky.

Zájem budily i ukázky práce sokolníka. Roman Tocháček na hrad přijel s orlem stepním, kánětem lesním a také naší největší sovou - výrem velkým. Tomu se ale z boudičky moc nechtělo a před diváky se skrýval. Lidé mohli sledovat sokolníka při krmení a vidět i ukázky výcviku. Mimo podobných akcí je možné sokolníky vidět jen výjimečně, nepostradatelní jsou ale na letištích, kde dravci plaší ptáky. "Velký boom zažívají teď v Holandsku, kde velké dravce používají k lovu špionážních dronů," řekl Tocháček.

Trosky patří mezi nejnavštěvovanější památky Libereckého kraje, hrad je v létě otevřený každý den včetně pondělí. Loni se na hrad, který ve druhé polovině 14. století založili pánové z Vartenberka, vyšplhalo přes 106 tisíc lidí. Podle některých legend je na Troskách ukrytý poklad či odtud vede brána do pekel. Pod hradem jsou údajně rozsáhlá sklepení a v bludišti pískovcových skal a trhlin jsou jeskynní prostory s jezírky. Při prohlídce může návštěvník vystoupat na věž Babu i na vyhlídku pod věží Panna. Je z nich vidět celý Český ráj, Ještěd, Krkonoše, Jizerské hory a za pěkného počasí i další proslulá zřícenina Libereckého kraje - Bezděz.

Oblíbené jsou i večerní prohlídky. "Už se staly tradicí. Jeden čtvrtek je prohlídka s programem, která se jmenuje Návrat do středověku a následující čtvrtek je západ slunce - stmívání, bez programu. To je hrad také večer otevřený, lidé si mohou fotit západy slunce, které jsou tu opravdu krásné," řekl Bohumír Martínek z Národního památkového ústavu. První večerní prohlídku nabídnou Trosky návštěvníkům už 7. července.

Autoři | Foto Jiří Částka

Štítky hrad, Trosky, slavnost, Liberecký kraj, Český ráj, divadelní představení, Bohumír Martínek, Jičín, Národní památkový ústav, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyrilometodějské slavnosti přilákaly na Trosky stovky návštěvníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.