Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vestibul krajského úřadu patří tvorbě fotografa Zdeňka Pokorného

Začátek prázdnin ve výstavním prostoru, ve vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje, patří fotografiím. K vidění jsou zde práce Zdeňka Pokorného, porevolučního starosty České Lípy a vášnivého cestovatele, nazvané Detail fenomén umění. Výstava potrvá do 29. července a záštitu nad ní převzala radní Libereckého kraje Alena Losová.

Zdeněk Pokorný se narodil v roce 1932 v Kolíně. Jeho dětství výrazně ovlivnila válka, dospívání pak nástup komunismu. Jeho pomaturitní perspektivou tak byla sériová práce v n.p. Frigera Kolín, možné studiu se tehdy zdálo být nepředstavitelný problém. Nakonec vystudoval pedagogiku na VŠP Praha a na umístěnku nastoupil v roce 1957 na jedenáctiletce v České Lípě, kde vyučoval dějepis a zeměpis. V době pedagogického působení ovlivnil životy tisíců žáků a také dalších lidí při setkávání v rámci Kruhu přátel umění na českolipském gymnáziu.

Rok 1989 přinesl i do života Zdeňka Pokorného nové možnosti. V letech 1990 - 1997 působil jako první porevoluční starosta České Lípy. Dlouhodobě pracoval v památkové péči, přednášel, v rámci Akademie J. A. Komenského organizoval přednášky a diskuse apod.

Specifikem jeho výstav je komplexní přístup k tématům, zaměření fotografií na výtvarný fakt a smysl, koncipovaný v cyklech a doplňovaný esejemi, zamyšleními, která mají vyjádřit podstatu ještě jiným způsobem. Autor využívá nejen zkušeností z cest (poznal 53 zemí), ale i své znalosti historie a umění, praxi literární a publicistickou. Jako fotograf se profiloval především v hledání podstaty krásy uměleckého tvoření a detailu.

Místo tradiční vernisáže se mohou zájemci zúčastnit, v pondělí 11. července od 16:00 hodin, společné prohlídky výstavy a setkání s autorem snímků.

Výstava je přístupná celý červenec, v pracovní dny od 8:00 do 17:00 hodin, v pondělí a ve středu do 18:00 hodin.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Zdeněk Pokorný, umění, Liberecký kraj, Česká Lípa, krajský úřad, Alena Losová, fotograf, Kolín, Jan Amos Komenský, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vestibul krajského úřadu patří tvorbě fotografa Zdeňka Pokorného  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.