Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jablonec otevře od příštího týdne své kostely turistům

Jablonec nad Nisou otevře od příštího týdne turistům své kostely. Přístupné budou od 12. července až do konce srpna každé úterý vždy od 10:00 do 17:00. Večer pak bude vždy v jednom kostele následovat koncert varhanní hudby, řekla dnes Radana Schaeferová z Jabloneckého kulturního a informačního centra. Poprvé se jablonecké kostely mimo bohoslužeb v létě otevřely v roce 2008, o rok později přibyly varhanní koncerty. Akce se setkala s velkým zájmem, a proto se stala pravidelnou součástí letní nabídky ve městě.

Procházku městem je nejlepší zahájit návštěvou monumentálního římsko-katolického kostela Nejsvětějšího Srdce Ježíšova na Horním náměstí, kde se dá i pohodlně zaparkovat. "Tento největší jablonecký kostel byl postaven mezi lety 1930 až 1932 podle návrhu celoevropsky významného architekta Josefa Zascheho," doplnila Petra Handlířová z informačního centra.

Místní rodák Zasche je podepsán i pod projektem starokatolického kostela Povýšení sv. Kříže. Kostel postavený v letech 1900 až 1902 je působivou ukázkou sakrální secesní architektury. V minulých letech se i on v létě turistům otevíral, letos to ale kvůli opravám interiérů není možné.

Jako náhrada za uzavřený secesní kostel se proto letos turistům poprvé otevře kostel Nejsvětější Trojice ve Mšeně. V kostele jsou podle Handlířové nově umístěny malé varhany trutnovského varhanáře Wenzela Lorenze, pocházející z konce 19. století. Byly tam přestěhovány z kaple sv. Jana Nepomuckého ve Vrkoslavicích. Jejich zvuk boudou moci milovníci varhanní hudby ocenit už v úterý 12. července na zahajovacím koncertu.

Na seznamu otevřených sakrálních památek je i novogotický kostel Dr. Farského v těsné blízkosti pěší zóny a také nejstarší jablonecký kostel svaté Anny, kde je přes léto výstava kovářských prací Reklama na nekonečno. "Všechny chrámy mají koncertně použitelné nástroje. Loni se letní hudební podvečery setkaly s velkým ohlasem, letos jsme varhany doplnili o pěvecká vystoupení, mluvené slovo, housle, violoncello, trubku nebo fagot," dodala Handlířová. Vstup do kostelů i na koncerty je zdarma.

Autoři | Foto Jablonec nad Nisou

Štítky kostel, Jablonec nad Nisou, koncert, léto, Josef Zasche, Jan Nepomucký, Wenzel Lorenz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec otevře od příštího týdne své kostely turistům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.