Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecké muzeum připomíná 150 let prusko-rakouské války 1866

Severočeské muzeum v Liberci připomíná samostatnou výstavou 150 let od prusko-rakouské války v roce 1866, které se také někdy říká Sedmitýdenní válka. Známá je zejména bitvou u Sadové nedaleko Hradce Králové, několik vojenských potyček se ale strhlo také na Liberecku. Srážku jezdectva u Dlouhého Mostu a potyčku u Stráže nad Nisou dokumentují dvě rozměrná plátna zapůjčená Vojenským historickým ústavem Praha.

Přímou záminkou prusko-rakouské války byl spor o správu Šlesvicka a Holštýnska. "Válka začala konflikty na Liberecku, protože rakouská a pruská vojska se tady poprvé střetávala. Víme ale, že Prusové se na válku dlouho před tím připravovali, v regionu se objevovali jejich špehové, kteří si mapovali terén," uvedl ředitel muzea Jan Křížek. Výstava ukazuje i výstroj a výzbroj tehdejších vojáků. "Největším tahákem jsou ale právě dva velkoformátové obrazy," řekl.

Doprovodný text u většího z nich popisuje podle Křížka příběh majora Franze von Panz z 9. husarského pluku Kníže Liechtenstein, který padl v bitvě u Dlouhého Mostu jako první důstojník prusko-rakouské války. "Pocházel z Pardubic a rodina pak v době válečného konfliktu jeho tělo za dramatických okolností převážela," řekl ředitel muzea. Panz má dnes pomník v Pardubicích, padlé z bitvy ale připomíná i památník přímo v Dlouhých Mostech.

Výstava ukazuje také památníky konfliktu, které jsou rozeseté na Liberecku, Jablonecku i Českolipsku. Výstava v Severočeském muzeu v Liberci potrvá do 25. září.

Autoři | Foto Muzeum Liberec

Štítky prusko-rakouská válka, muzeum, válka, Dlouhý Most, Severočeské muzeum v Liberci, Praha, Hradec Králové, Stráž nad Nisou, Jan Křížek, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké muzeum připomíná 150 let prusko-rakouské války 1866  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.