Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

KULTURNÍ PŘEHLED: Kam za kulturou? V druhé polovině listopadu je z čeho vybírat!

V nejbližších dnech se určitě nudit nebudete! Liberecká Drbna vám sepsala ty nejzajímavější kulturní a společenské akce, na které můžete v Libereckém kraji vyrazit. Do vratislavických „desítek“ míří například David Koller, na jabloneckou Rampu Voxel a milovníci jídla si na své přijdou v liberecké knihovně, kde proběhne oblíbený Restaurant day.

Středa 16. 11.

HUDBA PRAHA band – Lidové sady, Liberec

Původní receptura se starým obsahem - pokračování Hudby Praha po rozpadu v roce 2015. Pět kmenových členů, originální zvuk. Charakteristický souzvuk kytar bratří Zatloukalů, zakládajících členů skupin Jasná Páka a Hudba Praha, doplněný tradiční rytmikou - bubeníkem Ludvíkem "Emanem" Kandlem a basovým kytaristou Jirkou Jelínkem, je zárukou původního soundu kapely. Zpěvák Zdeněk Hnyk, jehož hlas můžete znát z vysílání pražského Radia 1, vokalistky Jarmila "Jamajka" Koblicová, dlouholetá opora Hudby Praha, Lucie Jandová a saxofonista Jakub Douda sestavu skvěle doplňují.

Čtvrtek 17. 11.

Den řemesel – Dům řemesel, Kryštofovo údolí

Již o rána vás čeká čtvrtý podzimní Den Řemesel v malebném Kryštofově Údolí. K vidění budou ukázky tradičních řemesel a tak se můžete těšit na výrobu paličkované krajky, vizovického pečiva, vitráže, ručního mýdla, svíček, perníčků a jiné. Pro návštěvníky budou připravené "dílničky pro příchozí" a také občerstvení ve stodole, kde se budete moci občerstvit.  K poslechu a tanci bude hrát opět putovní Řehečské kvarteto a přijde i flašinetář.

Henrik Freischlader trio – Klub Na Rampě, Jablonec n. Nisou

V klubu zazní poctivý blues-rock třiatřicetiletého multiinstrumentalisty, zpěváka, skladatele, producenta, majitele Cable Car Records a v současné době jednoho z nejrespektovanějších německých hudebníků. Jeho doménou je "evropské blues" s nádechy různých příbuzných stylů jako rock, funky, soul, jazz apod. Svoje první album vydal v roce 2006, do dnešního dne jich je celkem 11, z toho 6 studiových. Co se hudby týče, je Henrik Freischlader neúnavný workoholik – multi-instrumentalista samouk, zpěvák, skladatel, producent a majitel vydavatelství.

David Koller & Friends – Vratislavice101010, Vratislavice n. Nisou

Davvid Koller se v Liberci spojí s Vladimirem 518 i šílenci z Hentai Corporation. Prostory „desítek“ budou svědkem opravdu nečekaných hudebních spojení. V rámci turné k unikátnímu projektu David Koller & Friends se tu potkají hudebníci z různých světů, kteří v Kollerových písničkách našli společnou řeč. Člen legendární Lucie a oceňovaný a uznávaný sólový muzikant chystá speciální vystoupení, na něž pro tuto příležitost přizval legendu českého rapu Vladimira 518, jehož doprovodí DJ Mike Trafik. Zahrají ale i svou ryze rockovou pódiovou zběsilostí pověstní Hentai Corpora-tion. Vladimir 518 pro chystanou desku předělal Kollerův hit "Chci zas v tobě spát", Hentai Corporation provětrali riffy písničce "Až ti řeknu". Obě samozřejmě zazní i naživo.

Pátek 18. 11.

Voxel + Pokáč Tour co sedne – Klub Na Rampě, Jablonec n. Nisou

Písničkáři Voxel a Pokáč po spolupráci na Voxelových albech a několika společných písních vyrazí koncem října na početné podzimní Tour, co sedne. Akustické koncerty budou mít jakýsi rodinný charakter, všechny místa budou na sezení a záměrem umělců je být si se svými příznivci blízko, aby měli všichni zkrátka pocit, že si je pánové pozvali k sobě domů na návštěvu.

Sobota 19. 11.

Předvánoční dílničky – Lidové sady, Liberec

Již tuto sobotu se můžete přijít vánočně naladit do sálu a experimentálního studia Lidových sadů. Čekat vás budou tvůrčí dílny s vánoční tématikou, vystoupení dětských sborů a pohádka pro nejmenší.

Tančírna – Lidové sady, Liberec

Večer po dílničkách můžete procvičit tanec na nadcházející plesovou sezónu. Po celou dobu budou znít standardní a latinsko - americké tance, proloženy hity 70. a 80. let na které můžete tančit se skupinou Proxima z České Lípy a tančit můžete nonstop.

Mojmír Dlabola – Taky jste měli někdy ten pocit? – Galerie Ahoj Nazdar Čau, Liberec

Mojmír Dlabola je absolventem Fakulty umění a designu UJEP Ústí nad Labem. Živí se audiovizuální tvorbou, je pedagogem na Waldorfském lyceu v Semilech a v současnosti se v umění nejvíce zajímá o manipulaci v digitální fotografii a o videoart. Výstava fotografií a drobných objektů reflektuje autorův dlouhodobý zájem o banalitu věcí a její přesahy.

Noc divadel v DFXŠ, Liberec

Noc v divadle se koná již tradičně každou třetí sobotu v listopadu. Jeden večer - 11 zemí - 93 měst - 230 divadel. V České republice se koná Noc divadel počtvrté a už druhý ročník přinesl prvenství, které si dosud držíme. Ano, česká Noc divadel je rozsahem vůbec největší v Evropě. V roce 2015 to bylo 130 zapojených souborů a divadel z 36 českých a moravských měst. Na druhé příčce je mezi zapojenými státy Bulharsko se stovkou divadel. DFXŠ se zapojí podruhé. Už tuto sobotu.

Neděle 20. 11.

Restaurant day – Krajská vědecká knihovna, Liberec

Restaurant Day je celosvětová slavnost jídla, kdy si každý nadšenec může otevřít svou pop-up restauraci a splnit si alespoň na chvíli svůj sen. A díky knihovně se spojí to nejlepší, nám může život nabídnout – jídlo a knihy. Těšit se můžete na skvělé jídlo a pití jako obvykle a tentokrát i na přehlídku kuchařek, které má Krajská vědecká knihovna Liberec v nabídce. Pokud se chcete zúčastnit aktivně, pište do zpráv Restaurant Day Liberec nebo na restaurantday.liberec@gmail.com.

Senzomotorický workshop – Kino Káva, Liberec

Vnímání a rozpoznávání pestré škály chutí a aromat neboli senzorické dovednosti jsou nedílnou součástí práce s kávou. Přijďte si vyzkoušet, jak takový senzorický trénink v základní oblížnosti probíhá a co všechno díky němu můžete objevit. Naučíte se rozpoznávat základní chutě, identifikovat častá aromata a posunout chuťový zážitek o krok dál.

Pondělí 21. 11.

Degustace mladých vín – Kafé Kytka, Liberec

Kafé Kytka vás zve na degustaci českých mladých vín ročníku 2016, ale i francouzských Beaujolais Nouveau, ve spolupráci s firmou Decanté. Degustace bude spojená s prodejní výstavou adventních a zimních dekorací.

Kongo – Experimentální studio, Liberec

Kongo očima cestovatele, fotografa a novináře Tomáše Kubeše. Extrémní expedice do země, které se mnozí bojí, ale to co nabízí je to nejlepší v Africe. Pro mnohé je peklem, ale pro jiné rájem. Výjimečná příroda, gorily, prales, pygmejové, Okapi, zlaté doly, vodopády, sopky, řeka Kongo, tajemní obyvatelé, lidské mraveniště a nebezpečná Kinhassa.

Středa 23. 11.

AninetFest (mezinárodní festival krátkých animovaných filmů) – Kino Varšava, Liberec

Chcete vidět ty nejlepší krátké animované filmy z celého světa? Tak si nenechte ujít filmy oceněné na mezinárodních festivalech, mix různých animačních technik, žánrů a zábavy, zkrátka 20 nejlepších animáků z 11 zemí. Letošní ročník je věnovaný pouze studentským filmům, kterých se dohromady přihlásilo přes 1300 z 82 různých zemí. Vybralo se pouze 20 nejlepších, takže se máte opravdu na co těšit. Pro ty, kteří se budou chtít zůčastnit hlasování, bude po projekci následovat hodnocení nejlepšího filmu. Můžete se tak spolupodílet na rozhodnutí, který film získá festivalovou trofej v kategorii „Cena diváků za nejlepší film“.

Hledání ztraceného času s Markem Řeháčkem – Experimentální studio, Liberec

Ve středu se můžete vydat po hledání ztraceného času s Markem Řeháčkem. Pátrat můžete po symbolech Liberce a jejich historii, především po kouzlu děda Ještěda. Marek Řeháček pracoval nějaký čas jako příležitostný dělník a prodavač v libereckém knihkupectví; posléze vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy university v Brně. Při práci i studiu si přivydělával jako novinář a publicista (Kalendář Liberecka, Region, Liberecký den, Jizerské a Lužické hory, Náš kraj, Právo, Kolumbus, Hrádecko).Je  autorem velmi čtivých knížek především o libereckém regionu.

Autoři

Štítky Liberec, David Koller, knihovna, divadlo, jídlo, řemeslo, film, degustace, Praha, kultura, Liberecký kraj, Vladimir 518

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KULTURNÍ PŘEHLED: Kam za kulturou? V druhé polovině listopadu je z čeho vybírat!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.