Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec poprvé ocení nejlepší kulturní akce za uplynulý rok

Liberec letos poprvé ocení nejlepší kulturní počiny za uplynulý rok. Do prvního ročníku soutěže město obdrželo 19 nominací. Záměrem soutěže je podpořit kulturní dění v Liberci a zájem veřejnosti o ně.

Mezi nominovanými je koncert České filharmonie, která se v Liberci představila po 45 letech. Nechybí ani společná výstava Severočeského muzea a Oblastní galerie, které připomněla výjimečnou událost z roku 1906. Výstavu českých Němců tehdy navštívilo 1,2 milionu lidí.

O ocenění usiluje také odborníky oceňovaná inscenace Čechy leží u moře od Naivního divadla a představení divadla F. X. Šaldy Podivný případ se psem s tlumočením do znakového jazyka. Nominaci má rovněž odborná historická publikace o městské části Jeřáb, rekonstrukce interiérových prvků kostela svatého Vojtěcha či položení 19 takzvaných kamenů zmizelých, které připomínají tragické osudy Židů z druhé světové války.

"Jsem hrozně rád především za tu neuvěřitelnou pestrost nominací, takový byl můj původní záměr. Tedy aby o kulturní počin soutěžily projekty z co nejširšího kulturního spektra, ať už jde o akce masové či komorní, mainstreamové či alternativní, reprodukované či živé," dodal náměstek pro kulturu Ivan Langr (Změna pro Liberec). Do soutěže mohli lidé nominovat prakticky jakékoli kulturní dílo. Od literárních počinů, přes inscenace, výstavy, umělecká díla, rekonstrukce památek, umělecké performance, živá vystoupení či mediální počiny. Odborná porota vybere tři kulturní počiny, které radnice odmění částkami 20 tisíc, 10 tisíc a 5 tisíc korun.

Autoři

Štítky Liberec, soutěž, kulturní akce, druhá světová válka, Česká filharmonie, Severočeské muzeum v Liberci, Naivní divadlo, Česko, Ivan Langer, výstava, kostel svatého Vojtěcha, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec poprvé ocení nejlepší kulturní akce za uplynulý rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.