Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bezděz zahájil sezonu jako poslední, opraví střechu kaple

O týden později než ostatní památky zahájil dnes sezonu královský hrad Bezděz, který se nachází nedaleko Máchova jezera. Letos rozšíří kulturní program a v létě otevírací dobu. Obnovy se dočká střecha vzácné raně gotické kaple. Její oprava začne ještě během dubna, řekl kastelán Kamil Seidl.

"Je to nejvzácnější prostor na Bezdězu a neradi bychom o kapli přišli. Takovou nenajdete v celé střední Evropě," uvedl kastelán. Výměna břidlicové krytiny za zhruba milion korun je podle něj nutností. "Stav krytiny je takový, že kdyby na ni vlezli pokrývači, tak toho více zničí a rozšlapou, než by opravili. Jsou tam místa, která jsou už několikrát spravována. Byla zalátovaná lepenkou, překryta, aby nedocházelo k zatékání dovnitř," řekl. Kaple bude během opravy přístupná. "V první fázi se okolo ní vybuduje lešení. Jednak kvůli přístupu pro pokrývače a zároveň i jako ochrana pro návštěvníky pro případ, že by se břidlice sesunula," dodal.

Lešení se nahoru začne vozit příští úterý nákladní lanovkou, která už také nutně potřebuje opravu. Je z roku 1982, původně byla plánovaná na pět let, ale stále funguje. "V posledních šesti letech jsme ji už ale museli třikrát v hlavní sezoně spravovat. Vždy se jednalo o převodovku, sypou se ale i další části. Je sestavena z různých částí zahraniční provenience. Je tam italská převodovka, německý motor," uvedl Seidl. Na lanovce je obtížně přístupný hrad závislý, bez ní by nemohl fungovat. Národní kulturní památka je na vrcholu 604 metrů vysokého kopce a vede k němu obtížně schůdná stezka.

Pozemky pod dolní stanicí nyní patří Vojenským lesům a statkům, které jsou ochotné je na památkáře převést. Bez toho by se výstavba nové lanovky nemohla udělat. "Máme to přislíbeno. Do května by měly být zpracované znalecké posudky," uvedl ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec. V rámci projektu za 20 milionů korun se počítá nejen s výstavbou lanovky, ale i vybudováním vrtu pod hradem, který by měl přivést vodu až na hrad. Teď se pitná i užitná voda na hrad vozí právě lanovkou.

Hrad postavený ve 13. století k ochraně obchodní stezky se měl veřejnosti otevřít už před týdnem, kvůli sněhu a ledu na přístupové cestě to ale nebylo možné. Návštěvníci tak přišli o možnost vidět dřevořezbu Kladení Krista do hrobu. Unikátní dílo z přelomu 17. a 18. století zatím mohli vidět jen jednou, při loňských oslavách 750 let od podepsání zakládací listiny hradu Přemyslem Otakarem II. Letos nabídne hrad návštěvníkům ještě jednu šanci, o víkendu 18. a 19. dubna.

Rozšířená kulturní nabídka bude zejména v létě, doprovodný program je s výjimkou jednoho naplánovaný na každý víkend v červenci a srpnu. Hrad uspořádá například poprvé blue grass a country minifestival. V létě také prodlouží otevírací dobou v sobotu do 18:00, obvykle zavírá v 16:30. "Hlavně rodiny s dětmi si na to v minulosti stěžovaly," dodal Seidl.

Napsala ČTK

Štítky Hrad Bezděz, kaple, hrad, oprava, Máchovo jezero, střední Evropa, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezděz zahájil sezonu jako poslední, opraví střechu kaple  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.