Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budulínek v podání herců Naivního divadla zamířil do Ameriky

V sobotu byla přímo v srdci Manhattanu k vidění nejlepší česká loutková inscenace roku 2012 - Budulínek v podání herců Naivního divadla Liberec. Představení v anglickém jazyce se uskutečnilo v rámci světového veletrhu scénického umění APAP a pro liberecké divadlo bylo vůbec prvním vystoupením na území Spojených států.

Budulínkův příběh je v Čechách notoricky známý. Malého hrdinu vychovávají dědeček s babičkou, a ti to s ním vůbec nemají lehké. Budulínek je totiž vůbec neposlouchá, a tak není divu, že se jednoho dne dostane do šlamastyky, když i přes varování prarodičů, aby sám doma nikomu neotvíral, pustí do domu proradnou lišku. Ta Budulínka unese do své nory a kdo ví, co by se s ním stalo, kdyby dědeček, babička a soused hajný společně nevyrazili na záchrannou výpravu.

Autor studiové inscenace plné humoru, živé muziky a ryze loutkářských lahůdek Vít Peřina respektoval dobře známou zápletku klasické české pohádky, přičemž ji obohatil o  řadu inovujících motivů. Režie se ujala Michaela Homolová, která společně s Filipem Homolou v představení zároveň hraje. Vít Peřina obdržel za autorství textu Cenu Divadelních novin za Tvůrčí počin sezony 2011/2012 v kategorii Alternativní divadlo a inscenace pak byla v anketě odborníků označena za nejlepší českou loutkovou inscenaci sezony 2011/2012.

Napsal Jan Vrabec

Štítky divadlo, USA, Naivní divadlo, Manhattan, Liberec, představení, umění, veletrh, herec, Česko, Divadelní Noviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budulínek v podání herců Naivního divadla zamířil do Ameriky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.