Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čtyřkoalice v Liberci nevznikne, do hry se vrací vítězná Změna

Hnutí ANO dnes odmítlo nabídku Starostů pro Liberecký kraj na rozdělení postů ve vedení Liberce. Zároveň ukončilo jednání na projektu čtyřkoalice, v níž měly být ještě ČSSD a TOP 09, řekl liberecký lídr ANO Tibor Batthyány. Do jednání se tak vrací vítěz komunálních voleb, bez Změny jiná většinová koalice v krajském městě nemůže vzniknout.

Lídra Starostů Michala Hrona rozhodnutí hnutí ANO překvapilo. "Nevíme, kam dál bychom měli ustupovat. Dali jsme dva návrhy na posty, ani jeden ANO nepřijalo," uvedl. Připomněl, že Starostové ustoupili ANO při jednání o postu primátora, místo toho ale chtěli pozici náměstka pro rozvoj, o níž usilovalo i ANO. Batthyány dnes uvedl, že jednání o obsazení postů bylo jen "poslední kapkou". Hnutí ANO se nelíbilo, že zástupci Starostů na každé jednání přicházeli s pozměňovacími návrhy předchozích dohod.

ANO už před volbami koalici se Změnou odmítlo kvůli osobním útokům, pomluvám i výhrůžkám, který prý Změna v předvolební kampani použila. Dnes Batthyány připustil, že by taková koalice mohla vzniknout. "Buď do toho půjde Změna s námi, nebo se Starosty, jiná možnost není," konstatoval.

Změnu se chystá ANO oslovit příští týden. "Jsme připraveni jednat s kýmkoliv," řekl dnes lídr Změny Jan Korytář. Nevyloučil spolupráci s ANO ani se Starosty, přestože předchozí jednání s oběma stranami skončila neúspěchem.

Ve volbách do zastupitelstva uspělo v Liberci sedm z 15 kandidátek. Změna pro Liberec získala 12 mandátů, druhé ANO devět a třetí Starostové mají osm mandátů. ČSSD získala čtyři křesla a po dvou získali komunisté, TOP 09 a ODS. K vytvoření většinové koalice je potřeba 20 hlasů, zastupitelstvo je 39členné.

Jediný městský obvod Liberce už nové vedení má zvoleno. Starostou Vratislavic se stal loni odvolaný Lukáš Pohanka, jehož uskupení Starostů letošní volby drtivě vyhrálo. V patnáctičlenném zastupitelstvu má většinu devíti hlasů.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky ANO 2011, Liberec, koalice, Tibor Batthyány, ČSSD, TOP 09, Liberecký kraj, Starostové a nezávislí, volby, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyřkoalice v Liberci nevznikne, do hry se vrací vítězná Změna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.