Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadlo chystá nejambicióznější projekt posledních let

Divadlo F. X. Šaldy připravuje vlastní operu Legenda o Kateřině z Redernu. Jde o nejambicióznější projekt divadla posledních let. Opera se měla původně hrát už loni při oslavách 130 let od otevření novorenesanční budovy divadla, kvůli vysokým nákladům se ale její uvedení zhruba o rok odložilo. Premiéru bude mít opera 19. prosince.

Podle dostupných pramenů je to poprvé v historii divadla, co vzniká skutečné velké operní dílo pro Liberec. Na text bývalého ředitele divadla Martina Otavy ho vytvořila skladatelka Sylvie Bodorová. Otava se ujal role režiséra a za dirigentský pult byl přizván Marek Štilec.

Libreto zpracovává období konce vlády císaře Rudolfa II. až po dobu po Bílé hoře. Hlavní hrdinkou příběhu je hraběnka Kateřina z Redernu, neodmyslitelně spjatá s historií libereckého regionu. "Patřila mezi desítku nejvýznamnějších aristokratek starší české šlechty. Jako členka panského stavu měla právo zúčastňovat se všech zemských jednání v Praze. Tvrdá a nekompromisní paní, milující matka, opuštěná žena, úspěšná manažerka," uvedl mluvčí divadla Jakub Kabeš.

Hraběnka pozvedla za svoji krátkou vládu celý liberecký region, příkladně se starala o přestárlé, pozvedla vzdělanost. Mimo jiné také založila Kateřinky, tehdy to byla samostatná obec, dnes okrajová čtvrt Liberce. S její osobou je spojen i liberecký zámek, zasloužila se o postavení kaple i věže.

Kateřinu z Redernu ztvární v opeře sólistka liberecké opery Lívia Obručník Vénosová, alternovat ji bude sólistka opery Státního divadla v Košicích Lucie Kašpárková.

Napsala ČTK

Štítky divadlo, opera, projekt, Martin Otava, Sylvie Bodorová, Rudolf II., Marek Štilec, Liberec, slavnost, Bílá Hora, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo chystá nejambicióznější projekt posledních let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.