Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Galerii v lázních otevře výstava o plavání

Dvouletá rekonstrukce městských lázní je u konce, což znamená jediné. Slavnostní otevření nové galerie je na spadnutí a hned ve stylovém duchu. Na úvod je připravena výstava českého i zahraničního současného umění na téma plavání a vztah člověka k vodnímu živlu.

„Expozice „Plavci“ otevře společně se stálými výstavami novou budovu galerie přestavěnou z bývalých městských lázní Františka Josefa I. z roku 1902 a propojí tak dvě zdánlivě neslučitelné historické etapy známé liberecké stavby. Představí se zde současná tvorba výtvarníků, kteří se touto tematikou ve svém díle zabývají či zabývali,“ prozradil ředitel Oblastní galerie Jan Randáček.

Expozice se veřejnosti otevře 28. února v deset hodin ráno. Na první tři dny je připraveno snížené vstupné, kdy dospělí zaplatí jen 40 korun. Slavnostní vernisáže pro zvané hosty se zúčastní několik osobností. Chybět nebude architekt Bořek Šípek, generální ředitel Národního technického muzea v Praze Karel Ksandr nebo osobnost Sialu Miroslav Masák.

„Vzácným hostem bude také princezna Milicent zu Solms-Lich, historička, která pochází z rodu Liebiegů,“ doplnila náměstkyně hejtmana Hana Maierová.

Nová galerie toho nabídne mnohem více. „Kromě nových stálých expozic a několika výstav na návštěvníky čeká také nová kavárna a hned první sobotu také výtvarná dílna pro rodiče s dětmi,“ upozorňuje ředitel galerie Jan Randáček.

Kromě nové expozice umění v Čechách, na Moravě a ve Slezsku galerie připravila zcela novou expozici věnovanou sběrateli a mecenáši Heinrichu Liebiegovi, znovu ukáže díla holandských mistrů 16. - 18. století ze svých sbírek, ale připomene rovněž historii lázní a galerie.

Štítky výstava, lázně, galerie, Nová galerie, plavání, František Josef I., současné umění, Bořek Šípek, Miroslav Masák, Hana Maierová, Národní technické muzeum v Praze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerii v lázních otevře výstava o plavání  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.