Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Galerii ohrožuje voda z dešťů, pomůže oprava Vítězné

Liberec připravuje rekonstrukci Vítězné ulice odhadem za 15 milionů korun. Úpravy mají mimo jiné napomoci tomu, aby voda po přívalových deštích nezatékala do budovy bývalých lázní zrekonstruované za 360 milionů korun, v níž nyní sídlí Oblastní galerie Liberec. Naposledy voda ohrožovala budovu v sobotu, škodu ale nezpůsobila.

"Vodou se naplnila silnice po obrubníky, pak se dostala na chodníky a nejnižší místo je u depozitáře. Tam voda začala stékala po schodišti do zahrady, kanalizace na nádvoří ji ale v pořádku odvedla," řekl ředitel galerie Jan Randáček.

Problémy se zatékáním měla památka postavená na počátku 20. století i v minulosti. Budova je v údolí a z vrchu k ní při deštích stéká voda z Vítězné i Masarykovy ulice. Vedoucí městského odboru správy veřejného majetku David Novotný předpokládá, že situace by se mohla výrazně zlepšit po opravě Vítězné ulice, která vede od Štefánikova náměstí až po Husovu ulici. "Vítězná dává do ďolíku největší příděl vody. Silnice nemá žádný příčný sklon, čili teče plošně dolů, a ne do vpustí kanalizace," vysvětlil Novotný. Očekává, že rekonstrukce ulice se bude příští rok projektovat a v roce 2016 provádět.

Město zároveň zaúkoluje technické služby, aby se více zaměřily na čištění silnic a chodníků v blízkosti lázní. I Randáček si všiml, že kanály v ulici před galerií v sobotu ucpalo spadané listí. "Jak byly ucpané, tak to vůbec neodtékalo. Myslím, že jinak by byly schopny vodu lépe pobrat," uvedl.

Galerii působí částečně problémy i spodní voda, neorenesanční budova leží na zavezeném rozlivu potoka. Zvýšená vlhkost je na dvou místech ve sklepních prostorách. Obavy odborníků z toho, že se bude muset galerie až na dva měsíce uzavřít, se ale nenaplnily. Podle Randáčka se nakonec ukázalo, že vlhkost zřejmě souvisí s nedávnou rozsáhlou rekonstrukcí. "Velikost obou vlhkých míst se v posledních týdnech nemění," řekl. Podle odborníků mohou vysychat až rok a půl.

Oblastní galerie v Liberci se do zrekonstruovaného objektu přestěhovala před půl rokem. Proměna budovy z bývalých městských lázní je mezi patnácti nominovanými na prestižní ocenění Stavba roku 2014.

Napsala ČTK

Štítky galerie, Liberec, lázně, rekonstrukce, David Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerii ohrožuje voda z dešťů, pomůže oprava Vítězné  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.