Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Galerijní večer v Lázních spojil víno a umění

Obdivovat obrazy jednoho z významných průkopníků abstraktní malby Františka Kupky a k tomu si vychutnat sklenku dobrého vína mohli ve čtvrtek 3. července hosté galerijního večera v libereckých Lázních. Spojení estetického zážitku s ochutnávkami toho nejlepšího, co se na českých a moravských vinicích urodilo, připravilo pro příznivce výtvarného umění, zástupce kraje, města, a dalších institucí sdružení Víno a umění. Navázalo tak na podobná setkání, která pořádá i v jiných městech.

Za vínem a uměním přišel do nového sídla Oblastní galerie Liberec v bývalých městských lázních Františka Josefa I. také náměstek primátorky Jiří Šolc, který převzal nad touto akcí záštitu. Pozvání přijala i primátorka města Martina Rosenbergová. „Je důležité ukazovat krásy našeho města všem návštěvníkům a jsem rád, že toto setkaní propojilo lidi ve veřejné správě a v komerčním sektoru. Věřím, že po takto příjemném večeru se do našeho města budou rádi vracet,“ řekl Jiří Šolc.

Hlavním uměleckým lákadlem programu bylo představení obrazu Františka Kupky Vanoucí modře, exkluzivně zapůjčeného z Národní galerie v Praze. Liberecká galerie vlastní studijní kresbu slavného obrazu a vystavuje je nyní společně. Dílo z roku 1923 doplňuje kompletní grafický cyklus Čtyři příběhy bílé a černé od stejného autora ze sbírek liberecké galerie. K vidění tu budou až do poloviny září.

Kupkovy práce jsou součástí světových sbírek a sběrateli jsou velmi ceněny. Patří k nejdražším českým obrazům. Vždyť jeho obraz Tvar modré z roku 1913 se před dvěma lety v Praze vydražil za závratnou sumu 57 milionů korun, a stal se nejdráže prodaným obrazem v českých aukcích.

Součástí večera byly i komentované prohlídky, při které se návštěvníci seznámili s náročnou přestavbou budovy bývalých novorenesančních lázní na galerii, kterou s pomocí evropských dotací realizovalo město Liberec v posledních třech letech.

Organizátoři věří, že se touto akcí podaří v regionu založit tradici pravidelných společenských setkání. „Naší snahou je realizovat v následných letech akce Víno a umění nejen v galeriích v Liberci, ale i v dalších místech Libereckého kraje. Hlavním posláním je vytvářet originální regionální akce, otevřené místním obyvatelům i zahraničním návštěvníkům. Akce podporující umění ve všech jeho formách se zaměřením na regionální a takzvané mladé umění - začínající umělce a studenty uměleckých škol,“ uvedla ředitelka sdružení Eva Nytrová. Součástí toho má být představování známých i méně známých lokací a atraktivit, které slouží nejen k podpoře kultury, ale také cestovního ruchu, jako například nyní nové sídlo Oblastní galerie Liberec. „Chceme tato místa představit, zatraktivnit a zvýšit jejich návštěvnost,“ doplnila.

Napsal Jan Král

Štítky umění, lázně, víno, galerie, František Kupka, Liberec, Jiří Šolc, František Josef I., Martina Rosenbergová, výtvarné umění, vinice, Jan Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerijní večer v Lázních spojil víno a umění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.