Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Libercem zněl po roce znovu jazz v podání špičkových muzikantů

Libercem zněl po roce znovu jazz v podání špičkových muzikantů. Devátý ročník Bohemia Jazz Festu přivezl letos pod Ještěd třeba jazzového kytaristu a skladatele Johna Scofielda nebo dánskou zpěvačku norského původu Live Foyn s její art jazz rockovou kapelou.

"Úspěch každého koncertu ovlivňují tři faktory - místo, kde se odehrává, obecenstvo a samotná hudba. Náměstí v Liberci je úžasné a liberecké publikum skvělé," poznamenal kytarista Rudy Linka. Festival založil v roce 2005 ve snaze představit a propagovat špičkový světový jazz v České republice a přitáhnout k němu i lidi, kteří by na jazzový koncert nikdy sami nešli. Proto se všechny koncerty odehrávají na historických náměstích pod širým nebem a diváci neplatí vstupné.

"Hudba nezná hranic, je univerzálním uměním, vnímaným srdcem. Přeji všem fanouškům, aby se festival s hvězdami světového jazzového nebe zařadil k jejich největším kulturním zážitkům roku," řekla liberecká primátorka Martina Rosenbergová. Jazzový festival je jednou z mála kulturních akcí, které centrum Liberce v létě nabízí. Pryč jsou doby, kdy se téměř každý víkend hrálo před radnicí divadlo. Letos uvidí lidé dvě, možná tři představení a v polovině srpna ještě pátý ročník tradičního mezinárodního setkání flašinetářů.

Mezinárodní jazzový festival Bohemia Jazz Fest se poprvé uskutečnil v roce 2006, v krátkém čase se stal jedním z největších letních jazzových hudebních festivalů v Evropě. Časopis Downbeat ho dokonce uvádí jako jednu z nejvýznamnějších světových kulturních akcí. Letos zavítá do devíti měst. Odstartoval v polovině července v Praze a poslední koncert se uskuteční 26. července v Prachaticích. Na česká náměstí přilákal v minulých ročnících i více než 86.000 lidí.

Napsala ČTK

Štítky jazz, Liberec, koncert, festival, John Scofield, Rudy Linka, Česko, Martina Rosenbergová, Evropa, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libercem zněl po roce znovu jazz v podání špičkových muzikantů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.