Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec chce radniční galerii využít i pro školní výuku

Novou koncepci chce do konce roku vytvořit liberecký magistrát pro Galerii u Rytíře, která je v podzemí radnice. Mohly by ji využívat i školy při výuce dějepisu. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora pro školství a cestovní ruch Ivan Langr (Změna pro Liberec). V galerii je expozice věnovaná zapomenutým dějinám města.

Radnice původně zvažovala, že by galerii pronajala. Zájem o to měla obecně prospěšná společnost Archa 13, jež se zasloužila o vytvoření historické expozice. Podle Langra mají nadále zájem o spolupráci s ní, expozici by měla zajišťovat jako odborný garant. "Ale pro samotné provozování výstavy je potřeba zajistit komplexnější spolupráci oblasti školství, cestovního ruchu i současného provozovatele Radničního sklípku a mít tak jasně danou koncepci dalšího rozvoje," řekl Langr.

Radniční sklípek jako restaurace v podzemí historické budovy funguje od konce minulého roku. Galerie je naproti ní na místě bývalé pivnice Parlament. Její provoz zajišťují od minulého léta dobrovolníci z řad seniorů pod patronací městské příspěvkové organice Komunitní středisko Kontakt. Město plánuje, že by se galerie mohla stát součástí standardních prohlídkových okruhů historické radnice. Její využití vidí Langr i pro školní výuku regionálních dějin. Expozice mapuje historii Liberce v sedmi okruzích, o některých událostech se dnes už moc neví. Například, že se v dávné minulosti těžila ve městě železná ruda.

V podzemí radnice jsou i fotografie míst Liberce, které srovnávají jejich současnou podobu s tou před sto lety. Nechybějí zmínky o zajateckém táboře v Ostašově z první světové války či o zapomenuté Haléřově tvrzi. Své místo má i připomenutí libereckých událostí ze srpna 1968 nebo synagogy vypálené Němci v roce 1938. Jsou tam také ukázky velkých archeologických nálezů z posledních let. V okolí kostela svatého Antonína Velikého archeologové objevili část jednoho z nejstarších středověkých hrobů, ale i spodní stavbu kaple Božího hrobu postavené v roce 1772. Na Nerudově náměstí v místech původního vojenského polního lazaretu badatelé nalezli hromadný kostrový hrob z období sedmileté války a bitvy u Liberce v dubnu roku 1757.

Napsala ČTK

Štítky galerie, Liberec, Ivan Langr, radnice, Noemova archa, první světová válka, Antonín Veliký, Sedmiletá válka, školství, cestovní ruch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce radniční galerii využít i pro školní výuku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.