Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberec vystavuje díla zapomenutého nadprůměrného malíře

Výstava věnovaná zapomenutému libereckému malíři a grafikovi německého původu Erwinu Müllerovi začala dnes v Oblastní galerii Liberec. V první polovině 20. století patřil sice v tuzemsku k nadprůměrným, kvůli svému německému původu byl ale zapomenut, řekla kurátorka výstavy Anna Habánová.

"Neobjevuje se ale na nich jedno pro Liberec nejtypičtější panorama, a to Ještěd. To považoval za největší kýč," uvedla Habánová.

Erwin Müller se narodil 1. dubna 1893 do rodiny libereckého tiskaře a majitelky obchodu s papírenským zbožím. Jeho tvorbu označuje kurátorka za osobitou. "Byl to svérázný malíř. Třeba modely nemaloval otrocky tak, jak je viděl, ale snažil se tam dát kus humoru nebo sociální kritiky," uvedla.

Obrazy ze života Liberce

Müller se ve své tvorbě zaměřoval hlavně na portréty a figurální a krajinné náměty s městským a venkovským životem v bezprostřední blízkosti Liberce. "Zachycoval drsný život na vesnici nebo si naopak všímal vtipných momentů maloměšťáctví," zmínila Habánová. Podle ní byla jeho tvorba ve 20. a 30. letech minulého století vysoce hodnocena. "Dobová kritika mu pouze vyčítala, že pokud nepřekročí hranice libereckého regionu a nepůjde třeba do Německa, bude to pro něj velká škoda. A on ten krok neudělal," uvedla Habánová.

Liberec mu byl až nuceně zapovězen po druhé světové válce, jeho obrazy se podařilo před zničením zachránit díky jeho příteli a prvnímu řediteli oblastní galerie Jaro Beranovi. "V 70. letech byla opětovná snaha vyřadit jeho dílo ze sbírek galerie a zničit, díky své kvalitě ale zůstalo zachováno," dodala Habánová.

Ve sbírce je i malířovo vysvědčení

Galerie má ve sbírkách kolem 40 Müllerových děl, další ji pro výstavu zapůjčili soukromí vlastníci. Na výstavě jsou i dobové fotografie zachycující malíře a opis jeho maturitního vysvědčení z roku 1913. "Má na něm samé čtyřky, ale stejné známky měli i jeho spolužáci. Lepší vysvědčení měly jen dvě dívky," poznamenala kurátorka výstavy.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, malíř, Erwin Müller, výstava, Oblastní galerie v Liberci, galerie, vysvědčení, druhá světová válka, Ještěd, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec vystavuje díla zapomenutého nadprůměrného malíře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.