Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Liberečané uvidí milionovou sbírku grafik Dürera

Vzácné grafické tisky německého renesančního umělce Albrechta Dürera představí Oblastní galerie v Liberci. Našem město je jediným místem v zemi, kde budou mít lidé možnost tuto unikátní výstavu vidět.

Díla, jejichž hodnota šplhá k několika milionům korun, budou v Liberci k vidění od pátku 14. června do konce prázdnin.

Včera a dnes celý den v galerii výtvarná díla instalovali. Zabralo to poměrně dost času, protože jich ukáží celkem 255 a k nim navíc 30 vzácných knih, ve kterých jsou k vidění rovněž Dürerovy práce.

Sbírka tisků je soukromým majetkem německého profesora Ulricha Schulze, který získal první Dürerovo dílo už jako dvanáctiletý chlapec.

„Profesor Ulrich Schulz sbírá grafiky Dürera celý život. Všechny, které nashromáždil, jsou originály. Schulzeho sbírka je téměř úplná,“ popsal Jan Randáček, ředitel Oblastní galerie v Liberci.

K vidění budou v galerii i slavné grafiky, jako Adam a Eva, Rytíř, smrt a ďábel nebo Jezdci z Apokalypsy. Například posledně jmenované dílo vlastní profesor Schulz již od roku 1953, kdy za něj zaplatil 10 tisíc eur. Léty jeho hodnota vyšplhala až na 300 tisíc eur.

Cenná díla nechala galerie pojistit na nemalou částku, jsou také zabezpečeny a například je uzpůsobeno i osvětlení, které může svítit na vzácné tisky pouze v určité intenzitě.

Vernisáž odstartuje Dialog 2013

Vernisáž výstavy Albrechta Dürera, která je v pátek 14. června od 17 hodin přístupná veřejnosti, je i symbolickým začátkem projektu Dialog 2013. Kulturně – společenský projekt spojuje již od roku 2005 města Ausburg a Liberec. Na vernisáži proto nebudou chybět zástupci obou měst.

Lidé z Ausburgu například v Liberci předvedou unikátní Tanec šlechticů, který se poprvé ve městě tančil už v roce 1309, kdy byl založen první šlechtický spolek. Tradice přetrvala dodnes a místní s nimi jezdí po celém světě a představují jeho prostřednictvím Ausburg 16. Století, ve vzácných, původních kostýmech.

„Šlechtici vystoupí také v Liberci a spolu s nimi zatančí jeden tanec v původním kostýmu i náš primátor,“ řekla Sonja Hefele, zástupkyně projektu Dialog 2013 z Ausburgu. V kostýmu se společně se svým kolegou primátorem objeví v rámci akcí Dialog 2013 i liberecká primátorka Martina Rosenbergová.

Kromě výstavy grafik Albrechta Dürera a Tance šlechticů, například v rámci projektu lidé uvidí také živou sochu. Na programu je i tradiční Liberecký jarmark. Ten zaplní centrum Liberce v sobotu 15. června.

Štítky Albrecht Dürer, Liberec, grafika, galerie, vernisáž, Ulrich Schulz, projekt, výstava, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečané uvidí milionovou sbírku grafik Dürera  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.