Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na netradiční prohlídku hradů přišlo přes 700 lidí

Skoro o třetinu méně návštěvníků než před rokem měly o Hradozámecké noci památky v Libereckém kraji. Důvodem ale nebyl nezájem lidí, projevilo se hlavně to, že kasteláni po předchozích zkušenostech prodloužili intervaly mezi jednotlivými prohlídkami.

Na netradiční prohlídky na hradu Grabštejn a zámcích Hrubý Rohozec a Frýdlant přišlo v noci na dnešek 709 lidí, loni jich bylo přes 1000. "Návštěvníci si vyšší komfort pochvalovali, ale důsledkem je nižší návštěvnost než v předchozích letech," uvedla mluvčí Územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová. V minulých letech se snažili kasteláni vyhovět i těm, kteří přicházeli večer či v noci bez předchozí rezervace. "Tento vstřícný krok ale občas vedl k tomu, že než herci stihli odehrát scénku pro skupinu, již přicházela další, a přišla tak o moment překvapení. Z tohoto důvodu letos objekty několik týdnů předem inzerovaly nutnost rezervace a nebyly přidávány prohlídky po 22:00. Nebyl také navyšován počet osob ve skupině, aby návštěvníci dobře viděli a slyšeli," vysvětlila Bidlasová.

Frýdlantský zámek si na letošní rok připravil scénky ze života majitelů, součástí prohlídky byla i ochutnávka koláčů v zámecké kuchyni. Specialitu z doby renesance mohli ochutnat návštěvníci hradu Grabštejn, který se pomyslně vrátil do doby své největší stavební přestavby. O tu se zasloužil Jiří Mehle ze Střelic. Hrubý Rohozec si připomněl událost nepoměrně mladší, a to elektrifikaci zámku. Vtipnými scénkami bavilo příchozí "služebnictvo i panstvo".

Pod správu na Sychrově patří i památky v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. I tam kasteláni postupovali obdobně jako jejich kolegové v Libereckém kraji, narůst přesto zaznamenal zámek Opočno. "Tamní Hradozámecká noc bývá zarezervována vždy několik týdnů dopředu," ocenil ředitel správy na Sychrově Miloš Kadlec. Loni zámek v podhůří Orlických navštívilo 405 lidí, letos si historické scénky a módu uplynulých staletí nenechalo ujít 480 návštěvníků. Na čtyři přístupné památky ve východních Čechách přišlo v noci na dnešek dohromady 1121 lidí, loni jich bylo asi o 80 více.

Napsala ČTK

Štítky purkrabí, zámek, Liberecký kraj, Sychrov, Grabštejn, Frýdlant, Hrubý Rohozec, Hradozámecká noc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na netradiční prohlídku hradů přišlo přes 700 lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.